Javul a hazai cégek termelékenysége

| forrás:
Opten Kft.
| olvasási idő: kb. 1 perc

Évek óta növekszik az egy alkalmazottra jutó árbevétel a hazai cégek körében.

A 2017-es beszámoló szezon vége fele közeledve már számot lehet vetni a hazai cégek előző évi termelékenységi és pénzügyi adatairól. Alapvetően jól alakultak a mutatók, a gazdaság növekedése meglátszik a beszámolókon is.

Az egyik leglátványosabban növekvő mutató az egy alkalmazottra vetített árbevétel, amely több mint 13 százalékos növekedést mutatott 2016-hoz képest. A létszámarányos árbevétel évek óta folyamatosan javul, de a 2017-es év kiugró értékeket hozott a korábbi évek pozitív trendjéhez képest is.

A pozitív mutatók értékeléséhez hozzátartozik, hogy úgy sikerült a termelékenységi mutatókat növelni, hogy a folyamat nem járt az eladósodottság növekedésével, sőt a kötelezettség arány minimális csökkenése volt az általános trend.

Természetesen a mutatók nagy szórást mutatnak ágazat és cégméret függvényében, de az összesített kép bizakodásra ad okot. A javuló mutatók a legnagyobb cégek körében is megfigyelhetők, így abszolút értékben is pozitív tendencia rajzolódik ki. Van is hova fejlődni, hiszen Magyarország egy lakosra jutó GDP tekintetében még 2-3 szoros elmaradásban van nyugat-európai társaihoz képest.

Ezt olvasta már?

Hála az új adótörvénynek több profitot utalnak a cégek »