Javul Szerbia helyzette, ebből még felminősítés is lehet

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Szerbia államadós-besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a vártnál jobb szerbiai költségvetési teljesítménnyel indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban bejelentett döntéssel egy időben megerősítette Szerbia hosszú és rövid lejáratú szuverén kötelezettségeinek "BB mínusz/B" besorolását.

A hosszú futamidejű szerb államadósság "BB mínusz" osztályzata három fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategória alapszintjétől.

Jobb a költségvetés állapota

A kilátásjavítás indoklásában a Standard & Poor's kiemelte, hogy módosított előrejelzése alapján a hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékának megfelelő államháztartási hiányt vár Szerbiában 2016 végén. A cég eddig 3,2 százalékos idei év végi deficittel számolt.

A hitelminősítő elemzése szerint a vártnál sokkal jobb költségvetési eredmény a magas áfa- és jövedékiadó-bevételekből, a szintén magas nem adójellegű jövedelmekből és a 4G mobilszolgáltatási koncessziók értékesítésének egyszeri bevételeiből ered.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött, három évre szóló, 1,2 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodás az S&P szerint szintén elősegítette a jó költségvetési teljesítményt. A cég a 2017-2019-es időszakra 3 százalékon stabilizálódó éves átlagos államháztartási hiányokat valószínűsít a 2011-2016 közötti 5 százalékos éves átlag után.

Még nagy a devizaadósság

A Standard & Poor's várakozása szerint az EU-csatlakozási tárgyalások megindulásának hatására a nettó működőtőke-beáramlás a tizenkét havi előrejelzési távlatban teljes mértékben finanszírozza majd a folyómérleg-egyenleg hiányát.

Az S&P a besorolást terhelő tényezők között kiemelte a magas államadósságot, amelynek zöme devizaadósság, az ötezer dollárt alig meghaladó fejenkénti GDP-értéket, valamint a monetáris politika korlátozott rugalmasságát. Ez utóbbinak oka a magas nem teljesítő kinnlevőség-állomány mellett az, hogy a szerb bankrendszerben a tranzakciók jórészt euróban zajlanak.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

2021 októberétől érkezhet gáz Szerbia felől »