Javulás az adósságpiacon

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Egyre nyugodtabb légkör kezd kialakulni a szuverén adósságok piacán, ezért is javította az eddigi stabilról a magyar államadósság osztályzatának kilátását pénteken a Standard & Poor's - mondta Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója az M1 aktuális csatornán.

Így értékeltek a hazai elemzők

A nemzetközi hitelminősítő globális minősítési részlegének (S&P Global Ratings) indoklása szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar bankszektor nem teljesítő kinnlevőségeinek csökkenő rátája, valamint a banki hitelezés fenntartható élénkülése javítja a magyar monetáris politika transzmissziós funkcióját.

Magas István az M1 aktuális csatorna szombati műsorában elmondta, egyre jobb hangulatban van a világgazdaság, és ebben a helyzetben a korábban bajban levő államok, mint Magyarország, vagy Görögország, képesek megmutatni az erejüket. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a hitelminősítő azon hitelezők pénzét védi, akik devizában nyújtottak kölcsönt az országnak - tette hozzá. Hozzátette, az államadós-besorolás kilátásának pozitív értékelése magában hordozza a felminősítést is.

Nem száll el a deficit

Csökkent a külső adósság és az adósságfinanszírozás szerkezete is kedvezően módosult, a belföld felé tolódott el. Emellett lendületet vett a gazdaság, 3-4 százalék közötti lehet az éves növekedés, 2-3 százalékos infláció mellett. Az államadósság a jelenlegi tempóval évente 1,5-2 százalékkal csökkenhet, így 70 százalék alatti GDP-arányos adósságszint várható az évtized végére.

Németh Dávid szerint az S&P döntésében szerepet játszhatott az is, hogy bár választási év következik, ennek ellenére a költségvetés stabil, nem szállt el a deficit. Az értékelési szempontok között volt az is, hogy a bankszektor portfóliója tisztult, a nem teljesítő hitelállomány tartósan csökken, 10 százalék körül van - fejtette ki a K&H Bank vezető elemzője.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A jegybank elfogadta a CIG helyreállítási tervét »