Javulás az USA lakáspiacán

| forrás:
mtieco
| olvasási idő: kb. 1 perc

Washington, 2012. október 24., szerda (MTI/Reuters/Dow Jones) - Szakértők által vártnál nagyobb mértékben nőtt, két és fél éven belül a legmagasabb szintre emelkedett az új építésű otthonok szeptemberi értékesítése az Egyesült Államokban.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdai közlése szerint augusztushoz képest 5,7 százalékkal 389 ezerre nőtt szeptemberben a szezonális hatásoktól megtisztított éves eladási mutató. Szakértők szerényebb, 3,5 százalékos növekedést vártak az augusztusi 1,3 százalékos csökkenést követően.

Tavaly szeptemberhez képest az eladások 27,1 százalékkal nőttek. Az új építésű otthonok szeptemberi értékesítési középára 242 400 dollárra csökkent az augusztusi 250 400 dollárról.

Tavaly összesen 302 ezer új lakóingatlan talált gazdára, 6,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor még 321 ezret adtak el. Ezzel a múlt év immár sorrendben a hatodik volt, amikor estek az eladások, a megelőző öt év rekordidőszaka után. 2011-ben az adat regisztrálásának kezdete, 1963 óta a legkevesebb új lakóingatlant adták el. Ágazati elemzők szerint még évekbe telhet, amíg az új lakóingatlanok értékesítése ismét eléri az "egészségesnek" tekintett évi 750 ezer körüli szintet.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem semmi - ezermilliárd dollár fölött az USA hiánya »