-->

Javuló, de átlag alatti a hangulat az euróövezetben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szeptemberben a várakozásoknál jobban alakult, de továbbra is a hosszú távú átlag alatti pesszimista szintet tükröz a fogyasztói hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) kedden publikált előzetes adatai alapján.

Szeptemberre vonatkozóan mínusz 13,9 pontra javult az euróövezeti fogyasztói hangulatindex a DG EcFin felmérésében az augusztusi mínusz 14,7 pontról. Elemzők szerényebb javulást, mínusz 14,6 pontot vártak szeptemberre. A szeptemberi hangulatindex a javulással együtt is elmarad a járvány előtti szinttől és alatta marad a mínusz 11,1 pontos hosszú távú átlagnak is. A mutató áprilisban állt a mélypontján, mínusz 22,0 ponton. Az évet mínusz 8,1 ponton kezdte, februárban mínusz 6,6 pontra javult, majd márciusban mínusz 11,6 pontra csökkent. Az Európai Unió 27 tagállamára vonatkozóan a szeptemberi fogyasztói hangulatindex 0,6 ponttal javult a DG EcFin felmérésében az augusztusi mínusz 14,9 ponthoz képest.

Az EU esetében a hangulatindex hosszú távú átlaga mínusz 10,5 pont. A DG EcFin havi rendszerességgel végzi el mintegy 23 ezer háztartás bevonásával telefonos felmérését a fogyasztói hangulat megállapítására. A feltett kérdések az aktuális gazdasági és pénzügyi helyzet, a megtakarítási célok és a költekezési hajlandóság megítélésére vonatkoznak. Az index elméleti mozgási tartománya mínusz 100 és plusz száz, ahol a nulla a semleges álláspont. https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/indicators-statistics/economic-databases/business-an

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Októberre bizakodóbbak lettek az amerikai fogyasztók »