Javult a brit fogyasztók hangulata

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A brit fogyasztói hangulatindex a legmagasabb szintre emelkedett szeptemberben a gazdaság márciusi leállása óta, de így is jelentősen elmaradt a pandémia előtti szintektől.

A GfK gazdaságkutató intézet pénteken azt közölte, hogy szeptemberben a brit fogyasztói hangulatindex mínusz 25 pontra javult az augusztusi mínusz 27 pontról. Szakértők az augusztusival megegyező mutatóra számítottak. A mutató mélypontja júniusban volt, mínusz 36 ponton, a pandémia előtt, 2020 februárjában még mínusz 7 pont volt, innen zuhant mínusz 34 pontra a következő hónapban.

Elemzők rámutattak ugyanakkor arra, hogy csalóka lehet a kép, ugyanis a felmérésben rész vetvevő, mintegy kétezer embert szeptember 1-14. között kérdezték meg, azaz azelőtt, hogy kedden a brit kormány részleges, elsősorban a vendéglátószektor működését érintő korlátozásokat jelentett be. A brit gazdaságot is komolyan sújtotta a koronavírus-járvány.

A második negyedévben a hazai össztermék (GDP) rekordmértékben, negyedéves összevetésben 20,4 százalékkal, éves szinten pedig 21,7 százalékkal zsugorodott. A brit gazdaság ezzel technikai recesszióba lépett, mivel az első negyedévben az előző három hónaphoz képest 2,2 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest pedig 1,7 százalékkal csökkent a GDP. A GfK következő fogyasztói hangulatindexét október 23 -án hozzák nyilvánosságra.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék »