Javult az üzleti hangulat Németországban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál jobban alakult az üzleti hangulat Németországban februárban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének hétfőn az MTI-hez eljuttatott felmérése alapján.

Az ifo gazdaságkutató intézet februári felmérésében 96,1 pontra emelkedett az üzleti hangulatindex a januári 96,0 pontról a várt csökkenés, 95,3 pont helyett. Az ifo a januári indexet is felfelé módosította 95,9 pontról. A felmérésbe bevont gazdasági szereplőknek az aktuális helyzetről alkotott megítélését számszerűsítő mutató romlott ugyan az előző havihoz képest, de a vártnál kisebb mértékben.

Februárra 98,9 pontra csökkent a mutató a januári 99,2 pontról, amit 99,1 pontról módosított felfelé az ifo. A piac 98,6 pontot várt februárra. A hat hónapra előre az üzleti kilátásokról alkotott véleményt számszerűsítő mutató értéke a várt romlás helyett emelkedett a januárihoz képest. Februárra vonatkozóan 93,4 pont lett a várt 92,2 pont helyett a januári 92,9 pont után. A feldolgozóiparban az üzleti hangulat már a harmadik egymást követő hónapban javult, az aktuális üzleti helyzet azonban romlott, míg a kereslet a beérkező megrendelések formájában kissé javult.

A szolgáltatóiparban az aktuális helyzet és a kilátások megítélése is romlott az előző havihoz képest. Clemens Fuest, az ifo intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) elnöke szerint a felmérés alapján az első negyedévben 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedésre lehet számítani Németországban.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Évtizedes mélypontot ért a fogyasztói hangulat »