Jelentős recesszióba került Japán gazdasága

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Részben a koronavírus hatására a japán gazdaság 2,2 százalékkal eshet vissza a március végével záródó három hónapban éves összevetésben - áll a Nomura Securities befektetési bank elemzésében.

Amennyiben beigazolódik a bank szakértőinek a várakozása, akkor a japán hazai össztermék (GDP) már a második egymást követő negyedévben csökken. A tavalyi utolsó negyedévben a GDP 6,3 százalékkal zsugorodott, ami a legnagyobb csökkenés 2014 második negyedéve óta. A december végével záródott három hónapban a gazdaság teljesítményének csökkenését elsősorban az okozta, hogy a kormány októbertől 10 százalékra emelte az addigi 8 százalékról az általános forgalmi adót. Ez 2,9 százalékkal visszavetette a fogyasztást, ami a japán GDP közel 60 százalékáért felel.

Az új koronavírus terjedése miatt a tokiói kormány arra biztatja az állami alkalmazottakat, hogy aki csak teheti, otthonról végezze munkáját, és erre kéri azokat is, akik a magánszférában dolgoznak. Japánban az elmúlt időszakban érezhetően visszaesett az utasforgalom a tömegközlekedési eszközökön és kevesebben járnak az üzletekbe is. A kormány javaslatára legalább március közepéig jelentősen korlátozzák a tömegrendezvények számát, múzeumokat és színházakat zárnak be. Japánban jelenleg 890 koronavírusos beteget tartanak számon, a betegség halálos áldozatainak száma pedig hét.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A gazdaság korona-mátrixa (a DOLOG) »