-->

Az adok-kapokban sem látszik fény az alagút végén

| forrás:
Központi Statisztikai Hivatal
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

2020. augusztusban a kivitel volumene 1,5%-kal nőtt, a behozatalé nem változott az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 272 millió euró volt, az egyenleg 257 millió euróval javult a 2019. augusztusihoz mérten. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 4,4, a behozatalé 3,2%-kal bővült. 2020. január-augusztusban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 2,5 milliárd eurót tett ki, 526 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban.

2020. augusztusban:

 • A kivitel értéke 7,9 milliárd euró (2762 milliárd forint), a behozatalé 7,6 milliárd euró (2668 milliárd forint) volt.

2020. augusztusban az egy évvel korábbihoz képest:

 • Euróban kifejezve az export értéke 2,2, az importé 5,3%-kal csökkent.
 • A termék-külkereskedelmi egyenleg 257 millió euróval javult. (Az aktívum 21 millió euróval több az első becslésben közöltnél.)
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 1,2, kivitelben 3,1%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,9%-kal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,7, a dollárral szemben 0,4%-kal gyengült.

 • A gépek és szállítóeszközök augusztusi áron számított kivitele 2,1, behozatala 0,6%-kal nőtt. A közúti járművek exportja és importja kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A mindkét oldali növekedés kivitelben a személygépkocsik, behozatalban a gépjárműalkatrészek forgalomváltozásával függ össze. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportja és importja is több mint tizedével emelkedett a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, amit kivitelben a tv-készülékek, behozatalban a vezetékes távbeszélő és távíró készülékek és ezek alkatrészeinek, valamint a rádióhullám elvén működő készülékek alkatrészeinek forgalomváltozása befolyásolt. Az általános rendeltetésű ipari gép és berendezés kereskedelme exportoldalon kismértékben visszaesett, importoldalon viszont hasonló mértékű növekedés figyelhető meg. A csökkenést kivitelben a lég- vagy vákuumszivattyúk, a bővülést behozatalban a centrifuga, valamint az emelő-, mozgató-, be- és kirakodógépek forgalomváltozása okozta. A villamos gép, készülék és műszer exportja tizedével nőtt, importja kissé mérséklődött. A növekedés kivitelben az elektromos akkumulátor és ennek alkatrészei, az elektromos transzformátor és mindezek alkatrészei, valamint az elektromosan szigetelt huzal és vezeték, a csökkenés behozatalban az elektronikus integrált áramkör és mikroszerkezet forgalomváltozásával magyarázható. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportja több mint tizedével, importja pedig épphogy elmaradt az előző év azonos időszakához képest. A csökkenést exportban a dízelmotorok és a benzinmotorok, importban a gázturbinák forgalomváltozása okozta.
 • A feldolgozott termékek exportvolumene 2,3, importja 6,5%-kal több lett. A forgalomváltozást mindkét oldalon a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek, ezen kívül importban még a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék, exportban pedig az egyéb vegyi anyag és termék befolyásolta. 
 • Az energiahordozók exportvolumene 8,5, importvolumene 22%-kal kisebb lett. A volumencsökkenés mindkét oldalon a természetes és mesterséges gáz, valamint a villamos energia, ezen kívül importban még a kőolaj és kőolajtermékek forgalomváltozásával magyarázható.
 • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 2,8%-kal nagyobb, a behozataláé 1,8%-kal kisebb lett. Az exportoldali növekedést a gabona és gabonakészítmények, valamint a zöldségféle és gyümölcs, az importoldali csökkenést a hús és húskészítmények forgalomváltozása eredményezte.

 • Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 1,5%-kal nőtt, az onnan érkező behozatalé 0,9%-kal csökkent. A termék-külkereskedelmi többlet 146 millió euróval emelkedett, 595 millió eurót tett ki. Az export 77, az import 72%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.
 • Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 1,2, a behozatalé 2,2%-kal lett nagyobb. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 111 millió euróval javult, és 323 millió eurós passzívumot mutatott.

2020. január–augusztusban:

 • A kivitel értéke 65,3 milliárd euró (22,5 ezer milliárd forint), a behozatalé 62,8 milliárd euró
  (21,7 ezer milliárd forint) volt.

2020. január–augusztusban az egy évvel korábbihoz képest:

 • A kivitel volumene 7,1, a behozatalé 4,7%-kal csökkent.
 • A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 526 millió euróval mérséklődött, és 2,5 milliárd eurót tett ki.
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 2,3, kivitelben 4,5%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 2,2%-kal javult. A forint az euróhoz képest 7,6, a dollárhoz viszonyítva 8,6%-kal leértékelődött.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jelentős visszaesés a női foglalkoztatottságban »