Jó éve lehet a bankoknak, fénykorát éli a hitelezés

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

A várakozások szerint kedvező marad az a gazdasági környezet, amelyben a bankok működnek a közép- és kelet-európai (kke) régióban. A kke-országok többsége 2017-ben a legnagyobb gazdasági növekedést tudta felmutatni 2010 óta. Az országok többségében a jövőben is várhatóan jó (3 százalékos vagy afeletti) ütemben növekszik majd a GDP, bár 2018-ban és 2019-ben némi lassulás várható - olvasható az UniCredit Bank közleményében.

Hitelezésnövekedés az országok többségében

Bár a hitelezés növekedése valószínűleg némileg lassul majd az elmúlt két év legnagyobb növekedési rátáit felmutató országokban, az eddig lemaradó országokban várhatóan erősödik majd az üteme. 

A hitelezés növekedési ütemének gyorsulását várjuk különösen Magyarországon, Szlovéniában és Szerbiában (HR, SI, RS), ugyanakkor némi lassulásra számítunk Csehországban és Szlovákiában, Romániában és Törökországban (CZ, SK, RO, és TR), míg a többi országban a jelenlegihez közeli növekedési ráták várhatók.

Nem teljesítő hitelek

A nem teljesítő hitelek (NPL) csökkenő aránya volt a közép- és kelet-európai régió legszembeötlőbb jellemzője az elmúlt három évben, és várhatóan az marad a továbbiakban is. 

A javulás hátterében jórészt a nem teljesítő hitelek eladása, az eredményesebb behajtás és a gazdasági fellendülés áll, különösen Romániában, Magyarországon, Szerbiában és Szlovéniában. 

Ezek a tényezők a jövőben is fontos szerepet fognak játszani, az új beáramlásokat pedig korlátozza majd a fejlettebb kockázatkezelési gyakorlat.

A megelőző intézkedések és az eredményesebb behajtás javítja az eszközminőséget és csökkenti a mérleg kockázattartalmát.

Megelőzve a nyugat-európai bankokat

Az adózás előtti eredmény és az eszközállomány összehasonlításával mért jövedelmezőség valószínűleg a jelenlegi szinten marad, ami jóval magasabb, mint a nyugat-európai mintavétel alapján mért adat (1,3 százalék szemben a 0,4 százalékkal). 

A viszonylag alacsony kamatlábkörnyezetben továbbra is központi jelentőségű lesz a költségkontroll szerepe és az eszközminőség előtérbe helyezése.

Az EU-s források és a digitális bankolás

A következő években is jelentős nagyságrendű (évente átlagosan a GDP 1,5-3 százalékának megfelelő) EU-források áramlanak majd be a kke-országokba a gazdaság egyik motorjaként. 

Ebből következően lehetőség nyílik olyan célzott banki termékek és szolgáltatások nyújtására, amelyek segítik a cégek támogatáshoz és pénzügyi eszközökhöz jutását.

A közép- és kelet-európai országok ideális környezetet jelentenek a digitális bankolás elterjesztésére, miután viszonylag magas szintű digitalizáltság jellemzi őket.

A többcsatornás ügyfélmegközelítés és az interakciós pontok adta lehetőségek kiaknázása növeli a hatékonyságot és fejleszti az ügyfélkiszolgálást, miközben csökkenti a költségbázist. 

A folyamatok digitalizálása fokozza az ügyfélélményt, emeli a tanácsadási szolgáltatások minőségét és fejleszti a távértékesítést, bővíti a digitális felületeken elérhető termékek számát és növeli az ügyféllel való kapcsolattartás gyakoriságát.

Emellett a fejlett elemzési módszerek bevonása biztosítja az ügyfelek igényeinek kiszolgálását, valamint a jelenlegi és jövőbeni, az ágazat egészét érintő változásokra való felkészülést.

Vagyonkezelési lehetőségek

2006 óta nagyjából megduplázódott a háztartások nettó pénzügyi vagyona a kke-országokban. 

A privátbanki termékek egyre fontosabb szerepet fognak játszani, miután továbbra is jelentős az elmaradás a fejlettebb gazdaságokban jellemző, egy háztartásra eső vagyoni szinttől, ugyanakkor a gazdasági fellendülés további folytatódására van kilátás. 

Ez lehetőségeket teremt tanácsadási szolgáltatásra, változatos termékkínálatra, növekvő összegű vagyonkezelésre, valamint termékek továbbfejlesztésére.

Megfontolandó kérdéskörök

Minden kitekintésben figyelembe kell venni az egyes közép- és kelet-európai országokban jellemző, a jövedelmezőséget befolyásoló alacsony kamatlábkörnyezetet, a szabályozási kihívások és törvényi intézkedések hatásait, a törökországi kilátásokat, valamint a korlátozott mértékű növekedést Oroszországban.

“A bankszektor immár második éve volt jövedelmező valamennyi országban 2017-ben” – mondta Carlo Vivaldi, az UniCredit CEE Division vezetője.

“Miután szinte mindegyik országban 3 százalékot meghaladó GDP-növekedés várható 2018-19-ben, arra számítunk, hogy jó körülmények segítik majd a közép- és kelet európai régió további növekedését” - hangsúlyozta.

2018-19-ben az euróövezetben az előrejelzések szerint 2,1 százalék növekedés várható.

“A kedvező környezet jót tesz majd a régiós bankszektornak” – tette hozzá Mauro Giorgio Marrano, a CEE Strategy and Corporate Foresight régiós koordinátora.

“A kke-régió egyedi lehetőséget kínál, miután nő a háztartások vagyona és fejlődik a tanácsadási, befektetési és betéti termékek iránti igény” - fejtette ki a szakember.

A növekedés motorja

Közép- és Kelet-Európa a növekedés fontos motorja marad továbbra is a csoport számára, ahol megerősített vezető pozícióval és növekvő ügyfélbázissal rendelkezik. A mérlegfőösszeg és a földrajzi diverzifikáció alapján az UniCredit vezető szerepet tölt be, és minden egyes országban a legnagyobb bankok közé tartozik.

A kke-régió folyamatos organikus növekedést és fenntartható jövedelmezőséget biztosít, ahol magas működési hatékonyság támogatja a stabil jövedelemszintet. A bankcsoport kiterjedt, közel 1000 fiókot számláló hálózatot működtet 11 országban, amely összjövedelmének nagyjából negyedét teremti elő.

Az UniCredit régióbeli ügyfélbázisa folyamatosan nő a 2019 végére kitűzött cél, a nettó 2,6 millió új ügyfél felé. Eközben az állomány minősége is javul: a bruttó nem teljesítő kitettségek aránya 9M16/9M17 alapon 140 bázisponttal csökkent (10,3-ről 8,9-re).

Ennek eredményeként az allokált tőkére vetített hozam 14,4 százalék volt 2017 első kilenc hónapjában, ami jól tükrözi a CEE Division jó jövedelmezőségét.

“A közép- és kelet-európai régiót ügyfélállományának, termékkínálatának és földrajzi elhelyezkedésének széles körű diverzifikáltsága tette képessé arra, hogy következetesen jelentős mértékben járuljon hozzá a csoport pénzügyi eredményéhez” – mondta Carlo Vivaldi. 

“A digitális ügyfélbázis erőteljes növekedésében is megnyilvánuló innovatív megközelítésnek köszönhetően a régió tökéletes terep az új digitális és IT-megoldások kipróbálásához: több fontos átalakítási programot indítottunk a régióban, különösen az innovációval és a digitalizációval kapcsolatosan, amelyeket azután átvehet a csoport egésze” - magyarázta.

Bővülő ügyfélkör

A határon átnyúló tevékenységek bővülnek annak köszönhetően, hogy nő a nemzetközi ügyfelek száma. 2017. szeptemberi adatok szerint a CEE Division 26 000 nemzetközi ügyfelet szolgál ki (5,7 százalékkal többet, mint tavaly) International Centerein keresztül. Ezt az ügyfélbázisát további 2,000 fővel kívánja növelni 2019-re.

A digitális felhasználók teljes ügyfélszámhoz mért aránya az előrejelzések szerint a jelenlegi 44 százalékról 51 százalékra emelkedik 2019-re, míg a mobilbankot használók aránya az összes ügyfél arányában a jelenlegi 28 százalékról 47 százalékra nő a következő két évben. 

“Folyamatos befektetéseket hajtunk végre az innováció és a digitalizáció területén, valamint tovább fejlődünk az adatkezelés és elemzés terén a regionális ügyfélbázisunk növelése érdekében, ugyanakkor továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk a költségvetési fegyelemre” – zárta szavait Vivaldi.

A közép- és kelet-európai régió 2017. szeptemberi 59,7 milliárd eurós hitelezési volumene 2019-re várhatóan 68 milliárd euróra növekszik majd, emellett az UniCredit hosszú múltra visszatekintő szakértelemmel rendelkezik az állami és EU-támogatásos programok kezelésében a régióban. Ennek eredményeképpen 2 milliárd euró összegben hagyott jóvá hitelkeretet EU-finanszírozású projektekre, valamint további 0,8 milliárd euró összegben írt alá megállapodásokat pénzügyi eszközök megvalósítására.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egyre többen igényelnek ingatlanhitelt otthonról »

4IG 604 (-0,98 ) AKKO Invest 409 (-2,27 ) ALTEO 760 (-2,56 ) ANY 1170 (0,86 ) APPENINN 320 (-4,19 ) AutoWallis 82 (-3,53 ) BIF 234 (3,54 ) CIGPANNONIA 274 (-3,52 ) DELTA 79 (-1,25 ) Duna House 302 (-5,03 ) EHEP 1770 (2,31 ) FUTURAQUA 58 (-1,69 ) GSPARK 3150 (-0,32 ) Gloster 2740 (6,20 ) KULCSSOFT 1625 (4,17 ) MASTERPLAST 668 (-3,75 ) MOL 1577 (-2,53 ) MTELEKOM 363 (-1,36 ) Megakran 4 (-5,22 ) NORDTELEKOM 25 (-0,40 ) NUTEX 23 (-3,77 ) OPUS 225 (-3,02 ) OTP 8955 (-1,38 ) OTT1 164 (-1,80 ) PANNERGY 666 (-3,48 ) RABA 792 (-0,50 ) RICHTER 6820 (0,29 ) SET Group 59 (-2,17 ) TAKAREK 420 (-1,64 ) WABERERS 1155 (-3,75 ) ZWACK 16200 (0,62 )