Jó hírek jöttek az euróövezetből

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Szeptemberben az euróövezet 19 tagállamában 8,9 százalékra, 2009 januárja óta a legalacsonyabbra csökkent a munkanélküliségi ráta az előző havi 9,0 százalékról. Az euróövezet és az Európai Unió bruttó hazai terméke (GDP) a várakozásoknak megfelelően 0,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett jelentése szerint. Ezeken kívül pedig lassult az infláció októberben.

Egy évvel korábban, 2016 szeptemberében még 9,9 százalék volt a munkanélküliség az euróövezetben. Az Európai Unió 28 tagállamában 7,5 százalék volt a munkanélküliség szeptemberben, megegyező az augusztusival. Egy évvel korábban 8,4 százalékon állt a ráta az Európai Unióban.

A csehek vezetnek, a görögök a végén kullognak

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 2,7 százalékosat a Cseh Köztársaságban regisztrálták szeptemberben. A második legalacsonyabb mutatóval, 3,6 százalékkal Németország büszkélkedhetett. A rangsorban mögötte Málta állt 4,1 százalékkal és Magyarország (augusztusi adat) 4,2 százalékkal.

A legmagasabb munkanélküliségi ráta Görögországban volt, 21,0 százalékos (júliusi adat), valamint Spanyolországban 16,7 százalékos.

Szinte mindenhol javult a helyzet

Az egy évvel korábbihoz képest Finnország és Litvánia kivételével az EU minden tagállamában csökkent a munkanélküliségi ráta szeptemberben. Finnországban nem változott, Litvániában pedig 7,6 százalékról 7,7 százalékra emelkedett. A legnagyobb csökkenés Cipruson következett be, 13,0 százalékról 10,3 százalékra, Spanyolországban 19,1 százalékról 16,7 százalékra, illetve Görögországban 23,4 százalékról 21,0 százalékra.

A 25 év alattiak körében a munkanélküliségi ráta az euróövezetben 18,7 százalék, az EU-ban 16,6 százalék volt szeptemberben, szemben az egy évvel korábbi 20,4 és 18,3 százalékkal. A legalacsonyabb munkanélküliségi ráta, 6,4 százalékos Németországban volt a 25 év alattiak körében az idén szeptemberben. A legmagasabb viszont Görögországban, 42,8 százalékos (júliusi adat), Spanyolországban 37,2 százalékos és Olaszországban 35,7 százalékos.

Mi a helyzet a GDP-vel?

Az Eurostat előzetes adatai szerint az euróövezet 19 tagállamának és az Európai Unió 28 tagállamának a bruttó hazai terméke egyaránt 0,6 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest.

A második negyedévben az euróvezetben és az EU-ban is 0,7 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés. A második negyedévi GDP-növekedést az Eurostat felülvizsgálat után 0,6 százalék növekedésről módosította 0,7 százalék növekedésre.

Éves bázison szezonális kiigazítással mindkét régióban 2,5 százalék volt a harmadik negyedévben a GDP-növekedés. Az évesített GDP-növekedés a második negyedévben az euróövezetben 2,3 százalék, az EU-ban 2,4 százalék volt.

Megtorpant az infláció

Októberben a vártnál és az előző havinál kisebb lett az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett előzetes adatai szerint.

Az euróövezetben októberben 1,4 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak a szeptemberi 1,5 százalékos éves emelkedés után. A piac a szeptemberivel megegyező 1,5 százalékos áremelkedést várt októberre is.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül kalkulált maginfláció 1,1 százalék volt októberben a szeptemberi 1,3 százalék után. A piac 1,2 százalékos maginflációt várt októberre.

A szeptemberitől elmaradó mértékű októberi infláció elsősorban az energiaárak lassuló ütemű növekedésére vezethető vissza. Októberben az energiaárak 3,0 százalékkal emelkedtek a szeptemberi 3,9 százalék után.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mélyrepülésben a brit GDP »