-->

Jó irányba indult az ingatlanpiac

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az idei adatok alapján tovább erősödnek a kedvező tendenciák a lakáspiacon, február végéig a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 2015-ös bevezetése óta összesen 40 ezer család kérelmét fogadták be, amelyek összértéke meghaladta a 102 milliárd forintot - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Portfolio lakáskonferenciáján.

Többen veszik igénybe

Ugyancsak ez év február végéig 5500 saját célra építkező család igényelt adó-visszatérítési támogatást, összesen 24,6 milliárd forintot, és 4600 három vagy több gyermeket nevelő család igényelt kamattámogatott lakáskölcsönt - ismertette az államtitkár.

Az új lakások finanszírozását segítette az alacsony kamatkörnyezet, tavaly az új lakáshitelek összértéke 29 százalékkal nőtt éves összevetésben, és 13 ezer új lakáscélú kamattámogatott kölcsönszerződést kötöttek, amiben nem csak a csokhoz kapcsolódó lakáscélú kölcsön van benne - tette hozzá.

Úgy vélte, az idén a béremelések is új lökést adnak a keresletnek, ezért a tárca várakozásai szerint a lakásépítések tovább bővülnek. Az államtitkár elmondta: arra számítanak, hogy ebben az évben 15-20 ezer között lesz az új lakások száma, 2018-ban pedig 20-25 ezer új lakást vesznek használatba.

Bővül a csok

Kifejtette, a várakozások szerint idén a csok akár 30 százalékkal bővülhet 2016-hoz képest. Tavaly az otthonteremtési kedvezmény és a hozzá kapcsolódó támogatás összesen 148 milliárd forint kiadást jelentett a költségvetésnek, 2017-ben 211 milliárd forint van elkülönítve erre a célra - közölte.

Hornung Ágnes kitért arra, hogy a lakástámogatási rendszer jól működik, ugyanakkor szükség van finomhangolásra, amely érinti az általános forgalmi adót és a csokot is. Folyik a javaslatok kidolgozása - tette hozzá.

Tovább nőnek az árak

Fábián Gergely, a jegybank igazgatója arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tavalyinál lassabb, de továbbra is dinamikus áremelkedésre számít a lakáspiacon. A többi között a béremelkedés és az gazdasági növekedés is felfelé hajtja az árakat - mutatott rá.

Kifejtette: 2017 kulcsév lesz a lakáspiacon, egyebek mellett abból a szempontból is, hogy el lehet-e kerülni az ingatlanpiac túlfűtöttségét. Az igazgató felidézte: a jelenlegi mintegy 140 ezer, tartósan nem fizető jelzáloghitel-adós 70 százaléka 2007 áprilisa és 2008 októbere között, tehát szűk idősávban vett fel hitelt.

Gyorsan terjedtek a kockázatok

Az akkor kölcsönt felvevők közül tízből négy hiteles nem teljesítő lett; gyorsan alakulhatnak ki kockázatok a lakáshitel-piacon - hívta fel a figyelmet. Fábián Gergely hangsúlyozta: a lakásárak emelkedése számításaik szerint egyelőre összhangban áll a makrogazdaság fundamentumaival.

A konferenciát a Portfolio Lakás 2017 kiállítás és vásár keretében tartották. Az idén ötödször megrendezett kiállítás március 24-26. között ingyenesen látogatható a budapesti Millenárison, az érdeklődőket mintegy 70 kiállító várja.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés