Jöhet a kamatvágás Norvégiában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál gyorsabban bővült Norvégia gazdasága a tavalyi utolsó negyedévben, de mivel a harmadik negyedévi adatot lefelé módosította a statisztikai hivatal, erősödtek az újabb kamatcsökkentést valószínűsítő piaci várakozások.

Romlott az olajipar helyzete

A szerdán közölt adatok szerint a kontinentális gazdaság 0,5 százalékkal növekedett, míg a gyakran változékony északi-tengeri olaj- és gázkitermelést is beszámítva 0,9 százalékkal gyarapodott a bruttó hazai termék (GDP) október-decemberben. Elemzők mindkét változatra 0,4 százalékos növekedést jósoltak előre.

A növekedést az erős fogyasztás, valamint az export és a feldolgozóipari tevékenység bővülése generálta év végén, miközben a norvég GDP ötödét előállító olajipar helyzete romlott. A statisztikai hivatal a harmadik negyedévi kontinentális GDP-növekedés mértékét 0,1 százalékra módosította a 0,4 százalékos első becslésről, így az egész évet tekintve 2,3 százalékkal bővült a gazdaság. A norvég jegybank valamivel magasabb, 2,5 százalékos növekedésre számított.

Alapkamat-csökkentés jön?

Az elemzők általában a kontinentális gazdaság adatait használják, mert az a változékony olajipari szektor adatainak kiszűrésével pontosabb képet ad a gazdaság helyzetéről. Erik Bruce, a Nordea Markets koppenhágai székhelyű, nemzetközi befektetési és elemző cég közgazdásza kijelentette, hogy várakozásaik szerint a központi bank márciusban csökkenti az alapkamatot, mivel decemberi előrejelzéséhez képest a kőolaj világpiaci ára hordónként 10 dollárral alacsonyabb.

A norvég jegybank arra számít, hogy idén a kontinentális gazdaság növekedése 1,5 százalékra lassul. A norvég jegybank tavaly ősszel még azt tervezte, hogy jövőre is fenntartja az alapkamat 1,5 százalékos szintjét, majd 2016-ban és 2017-ben egy-egy alkalommal emeli. Ehhez képest decemberben 25 bázispontos csökkentést hajtott végre, és a piacok most arra számítanak, hogy márciusban és júniusban is kamatot csökkent a központi bank a növekedés támogatásának érdekében.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

GDP csökkenést okozhat a koronavírus »