Jól áll a magyar gazdaság, de meddig?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A magyar gazdaságban az elmúlt hónapokban folytatódtak az első félévre jellemző tendenciák, s 2018 közepéig ebben nem várható érdemi változás. A gazdasági növekedés - az EU-támogatások felfutásának, illetve azok költségvetési megelőlegezésének, a választások előtti élénkítő politikának köszönhetően - 3,8 százalékos üteme érdemben meghaladja az EU átlagát, de a régióban az alacsonyak közé tartozik. A növekedés beruházás-vezérelt, de gyors a fogyasztás emelkedése is. A külső és belső egyensúly kissé romlik, az infláció gyorsul, de ez egyelőre nem jelent problémát. A folyamatok rövidtávon kedvezőek, miközben továbbra is hiányoznak a távlatos megoldások - írja elemzésében a GKI.

Eljött az építőipar ideje

A magyar gazdaságban idén és jövőre a leggyorsabban az építőipar bővül, az első nyolc hónapban 28 százalékkal, az év egészében – a már tavaly év végén megindult élénkülés következtében - 25 százalékkal, jövőre 10 százalékkal. Az ipari termelés havi ingadozása továbbra is jelentős. Az év egészében várható 5 százalék feletti bővülés lényegesen gyorsabb a tavalyi közel stagnálásnál, de érezhetően elmarad a 2014-2015. évitől. Ennek fő oka a járműipar húzóerejének kifulladása.

A külkereskedelmi áruforgalom hullámzó, de az első nyolc hónapban a behozatal dinamikája euróban több mint 3 százalékponttal meghaladta a kivitelét. Ennek megfelelően a kiviteli többlet több mint 1 milliárd euróval csökkent, de így is impozáns, 5,6 milliárd euró. A cserearányok közel 1 százalékkal romlanak.

Jövőre a külkereskedelmi aktívum tovább csökken (8,5-ről 7,7 milliárd euróra). A kiskereskedelmi forgalom idén 4 százalék fölé gyorsul, s jövőre is csak kissé 4 százalék alatt lesz.

Maradhat az infláció

A fogyasztás bővülése idén 3,5 százalék körüli, 2018-ban 3-3,5 százalék közötti. Az első kilenc hónapban a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal nőttek. A belső tényezők közül elvileg a költség- és vásárlóerő-oldalról egyaránt áremelést gerjesztő gyors bérnövekedés inflációs hatású, de ez egyelőre alig érzékelhető. A viszonylag erősebbé vált forint is fékezi az amúgyis alacsony külső áremelkedés begyűrűzését.

Az élvezeti cikkek adóemelése serkenti, néhány termék áfájának csökkentése visszafogja az inflációt, bár a piaci hatások ez utóbbit részben ellensúlyozzák. Idén 2,5, jövőre 3 százalék körüli fogyasztói árindex valószínű.

A bruttó keresetek idén 13, jövőre 7 százalék körüli mértékben emelkednek, ezen belül főleg idén a költségvetési szektorban dolgozóké bővül gyorsabban. A közmunkások száma csökken.

Veszélyben az államadósság csökkenése?

2017 első három negyedévében az államháztartás pénzforgalmi hiánya már mintegy 6 százalékkal meghaladta az éves előirányzatot, ami az EU-támogatások megelőlegezésének következménye. Mivel ez utóbbi nem érinti az európai módszertan szerinti, un. eredményszemléletű deficitet, a GKI idén a tervezettnél csak valamivel magasabb, 2,5-3 százalék közötti GDP-arányos hiányra számít.

Jövőre is ebben a sávban várható a deficit. A magas pénzforgalmi hiány – mivel azt finanszírozni kell – azonban veszélyezteti a GDP-arányos államadósság EU által elvárt kb. 0,8 százalékpontos csökkentését. Amennyiben az Eurostat álláspontjának megfelelően az Eximbankot és az MNB-alapítványokat az államháztartáson belülre kell sorolni, az tovább fékezheti a javulást.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Növekedésben az EU élén vagyunk »