Jól állunk a közbeszerzések átláthatóságában

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint a magyarországi közbeszerzési eljárások száz százalékosan átláthatók, tehát a vállalkozások és magánszemélyek megfelelő mennyiségű információhoz juthatnak az egyes közbeszerzések kapcsán. Ezzel Magyarország Uniós összehasonlításban az élvonalhoz tartozik olyan országokat megelőzve, mint Dánia, Finnország, Hollandia vagy éppen Svédország. A közpénzek elköltésének nyilvánossága szempontjából jelentős eredményként értékelhető  továbbá, hogy az idei első félévben közel 40 százalékkal csökkent a hirdetmény nélküli eljárások száma 2016 azonos időszakához képest.

Az Európai Bizottság folyamatosan és több szempont szerint vizsgálja a tagállamok közbeszerzési gyakorlatát és az eljárások eredményességét. A belső piaci eredménytábla ez év júliusi statisztikái szerint a magyar közbeszerzések az átláthatóság szempontjából kiemelkedően teljesítenek: az ajánlatkérők elegendő információt tesznek közzé egy-egy eljárás kapcsán mind az ajánlattételi felhívásokat, mind az elbírálás eredményeit tekintve.

Ezekben a rangsorokban hazánk kiemelkedően teljesít, és többek között olyan (sok esetben gazdasági vagy társadalmi berendezkedés szempontjából példaként emlegetett) országokat előz meg, mint Dánia, Finnország, Hollandia vagy éppen Svédország.

A közbeszerzések átláthatóságának, az eljárások jogszerűségének biztosítása a Közbeszerzési Hatóság fő célja, melynek elérése érdekében komplex és innovatív eszközrendszerrel segíti elő a közpénzekkel való tisztességes, hatékony és ellenőrizhető gazdálkodást.

2017 első nyolc hónapja számokban

Az idei év első nyolc hónapjában a nagy értékű közbeszerzési eljárások több mint 88 százaléka nyílt eljárásként került lefolytatásra. Januártól augusztus végéig az eljárások 85 százaléka - 6171 eljárás - zajlott le eredményesen, amelyekre felhívásonként átlagosan közel 8 ajánlat érkezett.

A Hatóság statisztikái szerint az egyajánlatos eljárások, valamint a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma is folyamatosan csökken Magyarországon. Az egyajánlatos eljárások aránya 2017 első félévében 17 százalék volt, amely a tavalyi év azonos időszakhoz képest közel 3 százalékos csökkenést jelent. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások esetében a Közbeszerzési Hatóság szigorúan ellenőrzi, hogy a konkrét esetben ezt az eljárásformát jogszerűen alkalmazták-e – és az eljárással kapcsolatos összes dokumentumot, valamint a Hatóság döntését is közzéteszi honlapján.

Míg 2016 első félévében 413, az idei év első hat hónapjában csak 264 ilyen eljárás indult, amely közel 40 százalékos csökkenést jelent.

Szigorú ellenőrzés, növekvő átláthatóság

A Hatóság 2015 novembere óta már nem csak az eljárások nyilvánosságát és átláthatóságát ellenőrzi, hanem a megkötött szerződések jogszerű, megfelelő teljesítését is felügyeli. A Hatóság keretei között működő, de attól szakmailag független Közbeszerzési Döntőbizottság pedig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az olyan esetekben, amikor súlyos jogsértés valósul meg, nagyobb bírságot szabjon ki.

A Döntőbizottság az év első nyolc hónapjában összesen 525 jogorvoslati eljárást  folytatott le, amelyből 155 esetben állapított meg jogsértést, összesen 364 860 000 Ft bírságot kiszabva. Megkötött szerződések tekintetében a Hatóság szerződésellenőrzési tevékenysége során 85 esetben végzett ellenőrzést, 44 jogorvoslati eljárást kezdeményezett, amelynek eredményeként a Döntőbizottság 2017. augusztus 31-ig 205 420 000 Ft bírságot szabott ki.

„A magyar közbeszerzési eljárások az Uniós kimutatások szerint is átláthatók, a közbeszerzésekkel kapcsolatos információk és adatok pedig könnyen elérhetők. A Közbeszerzési Hatóság fő feladatának tekinti a közpénzek védelmét, illetve a transzparencia biztosítását, ezért szigorú ellenőrzési tevékenységet folytat. Másrészt minden eszközzel arra törekszünk, hogy a közbeszerzésekkel kapcsolatos információkhoz bárki könnyedén hozzáférjen. Honlapunk a www.kozbeszerzes.hu egyszerre szolgál átfogó tudástárként a vállalkozások, állampolgárok számára, másrészt webes felületünkön az eljárásokkal kapcsolatos összes információt, adatot, eredményt közzétesszük” – fogalmazott Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Igazodva a mai kor elvárásaihoz és a szolgáltató hatóság jelleget erősítve a Közbeszerzési Hatóság egy mobilalkalmazást is indított Napi Közbeszerzés néven. A folyamatosan frissülő applikáción keresztül egy gombnyomásra elérhetőek a Hatóság weboldalán megtalálható információk, beleértve a napi rendszerességgel megjelenő Közbeszerzési Értesítőt, illetve az eljárások eredményeit is. Az alkalmazás Android és iOS rendszerű telefonokra egyaránt elérhető, az applikációt aktívan használók száma pedig három hónap alatt meghaladta 2600- at.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Harc a piros talpú magas sarkú cipőért »