Jön az orosz-török-iráni csúcs

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A szíriai kormány és az ellenzék egésze közötti közvetlen, a politikai rendezésről folytatandó párbeszédet szándékozik ösztönözni a jövő heti orosz-török-iráni csúcstalálkozó - jelentette ki pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Folynak az előkészületek

Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török és Haszan Róháni iráni elnök jövő szerdán Szocsiban ül majd tárgyalóasztalhoz. Szergej Lavrov elmondta, hogy a találkozó előkészítésének keretében még a héten találkozik török és iráni hivatali partnerével, Mevlüt Cavusogluval és Mohamed Dzsavád Zaríffal.

Lavrov kifejtette álláspontját azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában leszavazták a világszervezet és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szíriai közös vizsgálati mechanizmusának (JIM) pénteken lejáró mandátumának meghosszabbítására vonatkozó, orosz támogatottságú bolíviai javaslatot. Mint mondta, a voksolás eredménye azt mutatja, Washington és szövetségesei nem akarják, hogy a JIM "becsületesen, érthetően és hatékonyan működjön".

A mandátumhosszabbításról szóló amerikai javaslatot Oroszország vétózta meg. Moszkva egyebek között azt kifogásolta, hogy az ENSZ és az OPCW szakemberei úgy készítették el a damaszkuszi kormányt elítélő jelentésüket az április 4-én a szíriai Hán Sejkúnnál elkövetett szarintámadásról, hogy ki sem szálltak a helyszínre.

Megvádolták az USA képviselőjét

A JIM jelentésével szemben, amelyben Moszkva feltűnően gyakorinak találta a "lehetséges", a "valószínű" és a "feltételezhető" kifejezés használatát, az orosz vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy a szíriai településnél nem repülőről ledobott légibomba, hanem egy, a talajon fekvő, feltehetően egy vízvezetékcsőből készített vegyi töltet robbant fel. Oroszország "amatőr természetűnek" minősítette a nemzetközi értékelést, amely megítélése szerint "dilettáns metodológiával" készült.

Lavrov hazugsággal vádolta meg Nikki Haleyt, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselőjét. Haley azt állította, az elmúlt napokban meghiúsult minden kísérlete, hogy telefonon elérje orosz hivatali partnerét, Vaszilij Nyebenzját, akivel a határozattervezetek szövegének egységesítéséről akart egyeztetni.

Hamis hírek, hamis diplomácia

"Feltehetően új jelenséggel van dolgunk a nemzetközi kapcsolatokban, már nemcsak hamis hírek vannak, hanem hamis diplomácia is" - mondta.

Szavai szerint az orosz állandó ENSZ-képviselet munkatársai megvitatták a határozattervezettel kapcsolatos aggályaikat amerikai kollégáikkal, akik úgy tettek, mintha azokat figyelembe vették volna, "de nem így történt".

Mint mondta, az amerikai fél a mandátumhosszabbítással változatlanul akarta fenntartani a közös vizsgálati bizottság munkamódszereit. Lavrov egyértelműen arra célzott, hogy az Egyesült Államok átvette az irányítást a JIM felett, ami ellentmond a nemzetközi szervezetek alapelveinek.

Lavrov minderről a Luis Videgaray Caso mexikói külügyminiszterrel közösen megtartott moszkvai sajtóértekezletén beszélt. Az orosz-mexikói viszony kapcsán megalapozatlannak nevezte azokat az újságcikkeket, amelyek szerint Moszkva beavatkozik a mexikói elnökválaszi küzdelembe, s hozzátette: "sejti", hogy azok honnan indultak ki.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Már biztos: nem lesz török Volkswagen »