-->

Jóval optimistábbak a befektetők

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A globális tranzakciós aktivitások jelentős növekedését hozhatja 2018, miután számos gazdasági és politikai kockázati tényező enyhülésnek indult, illetve több makrogazdasági mutató javult a globális piacokon - derül ki a Baker McKenzie ügyvédi iroda és az Oxford Economics Globális Tranzakciós Előrejelzésének harmadik kiadásából.

Az előrejelzések

1. Az összeolvadások és felvásárlások átléphetik a háromezer-milliárd dolláros értéket 2018-ban

2. Az IPO-k értéke 50 százalékkal haladhatja meg a 2017-es szintet jövőre, megközelítve a 300 milliárd dollárt

3. A protekcionista intézkedések bizonytalanságot hoznak egyes kulcspiacokon

4. A tranzakciós aktivitás Észak-Amerikában és Európában 2018-ban, a világ más részein pedig 2019-ben tetőzhet

Kezd oldódni a bizonytalanság

A globális befektetők számára az idei év még a bizonytalanság időszaka volt, miközben a gazdasági növekedés üteme lassult, elmaradt az egyes előrejelzések által várt áttörés. Az elemzés ugyanakkor a 2017 második felében tapasztalt világgazdasági lendület bázisán jövőre már több, a tranzakciós aktivitást segítő makrogazdasági és pénzügyi tényező szempontjából vár pozitív változásokat, amelyek következtében 2018 jelentheti a csúcspontot a legnagyobb érintett piacokon.

Az előrejelzés egyre erősödő bizalmat jelez a globális befektetők részéről, az aktivitást olyan tényezők erősíthetik, mint a globális kereskedelmi forgalom bővülése, a gazdasági növekedés, a befektetési eszközök felértékelődése, illetve a finanszírozási költségek csökkenése a fejlődő piacokon.

Optimistábbak a befektetők

„Az idei évben tapasztalt bizonytalanságokat követően már optimistább kilátásokat fogalmazhatunk meg a globális gazdaság és a tranzakciós piacok kapcsán 2018-ra. Természetesen csak abban az esetben, ha különböző intézkedésekkel nem fékezik tovább a szabad kereskedelmet a világban” – mondta Paul Rawlinson, a Baker McKenzie globális elnöke.

„Mind az összeolvadások és felvásárlások (M&A), mind a tőzsdei bevezetések (IPO) piacán jelentős növekedést várunk, ahogy a befektetők üzleti kilátásokkal, illetve a felvásárlási célpontokkal és újonnan tőzsdére vitt cégekkel kapcsolatos bizalma erősödik. Hozzá kell tenni persze, hogy egy esetleges kemény Brexit, illetve az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) összeomlása valós fenyegetést jelent” – tette hozzá.

A tranzakciók 2018-as értékének prognózisát a Baker McKenzie elemzése a korábbi 3 ezer milliárd dollárról 3,2 ezer milliárdra emelte, ami 2001 óta a harmadik, a válság 2008-as kezdete óta pedig a második legnagyobb értéket jelenti.

Élénkül a piac

Dr. Fehérváry Ákos, a Baker & McKenzie budapesti irodájának vállalatfelvásárlási csoportjának (M&A) partnere szerint az M&A-piac határozott élénkülést mutat Magyarországon is és kedvezőnek ítéli a jövőbeni kilátásokat. "Tapasztalataink szerint az energetika, IT, biotechnológia és a fintech területén jelentős aktivitás látható, és az ingatlanpiaci tranzakciók is régen látott szintet értek el.

A tranzakciók jelentős része pedig regionális méreteket ölt és a több országra kiterjedő működésű vállalatokra irányul" - tette hozzá dr. Fehérváry Ákos. A BakerMcKenzie, az összeolvadások és felvásárlások területén elért eredményeiért, idén elnyerte a Mergermarket díját a középméretű piacok M&A jogi tanácsadója kategóriában. A nemzetközi irodahálózat ebben a szektorban végzett aktivitásainak 85 százaléka országokon átívelő tranzakciókat fedett le.

Bizonyos tényezők fékezhetik is a folyamatokat

A tranzakciós aktivitást ugyanakkor 2019-től több tényező is fékezheti, főleg a fejlett piacokon: az emelkedő kamatlábak, a világkereskedelem és globális befektetések növekedésének ciklikussága, illetve a befektetési eszközök értékelésében várható korrekciók is ebbe az irányba mutatnak. Az elemzés szerint az M&A-piacon megvalósuló tranzakciók értéke 2019-ben 2,9 ezer milliárd, majd 2020-ra 2,4 ezer milliárd dollárra csökkenhet.

A globális IPO-piac várhatóan 290 milliárd dolláros ciklikus csúcsra emelkedik jövőre, az idei 187 milliárd dolláros értékről, ami rekordközeli értéket jelent (az előző ciklikus csúcsérték 2014-ben 276 milliárd dollár volt).

Rekordévet zárhat az IPO-piac

A becslések nem tartalmazzák a szaudi Aramco olajtársaság bejelentett részvénykibocsátását, amennyiben ez megvalósul, úgy – értékét tekintve – rekordévet zár a globális IPO-piac. Az M&A-aktivitásokhoz hasonlóan a tőzsdei bevezetések dinamikája is lassulhat 2019-2020-ban, amikor is az elemzők 274, illetve 187 milliárd dolláros globális értékkel számolnak.

Az összeolvadások és felvásárlások üteme a fogyasztási cikkek gyártása, az energetika és a nyersanyag-szektorban gyorsult leginkább 2017-ben, néhány nagyobb tranzakció hatására. Az elemzés szerint jövőre ennél is több üzletkötésre kerülhet sor, amit főleg az ideinél is erősebb globális fogyasztási adatok fűtenek majd: 2018-ban a fogyasztási cikkek gyártásában így 633 milliárd, a pénzügyi szektorban pedig 616 milliárd dollárra rúghat az M&A-tranzakciók értéke.

Észak-Amerika és Európa mind az M&A-, mind az IPO-aktivitások szempontjából ciklikus csúcsra érhet 2018-ban. Az észak-amerikai összeolvadások és felvásárlások összesített 2018-as értéke, 17 százalékos éves szintű növekedés után 1,5 ezer milliárd dollár lehet, míg a belföldi részvénykibocsátások értéke itt elérheti a 78 milliárd dollárt, 77 százalékkal magasabb értéket, mint 2017-ben. A prognózis Európában a megelőző évit harmadával meghaladó, 856 milliárd dolláros M&A-tranzakciós értéket vár, míg a kontinens IPO-aktivitásai 58 százalékos éves növekedés után 60 milliárd dollárra érhetnek jövőre.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csökkent az aktivitás a kockázatitőke-piacon az első félévben. »