Júliusban minden jól ment Szerbiában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csökkent a munkanélküliség Szerbiában, a második negyedévben 10,3 százalékot tett ki, míg az előző negyedévben a munkaképes lakosság 12,1 százalékának nem volt munkahelye - közölte a szerbiai statisztikai hivatal (RZS) pénteken.

A RZS közölte azt is, hogy a szerb külkereskedelmi forgalom 9 százalékkal nőtt 2019 első hét hónapjában, a forgalom összértéke 23,8 milliárd euró volt, ebből az export 10,13 milliárdot, az import pedig 13,67 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi egyenleg passzívuma július végén 3,54 milliárd eurót tett ki, ami 20,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A külkereskedelmi forgalom 63 százalékát a nyugat-balkáni ország az Európai Unió tagországaival bonyolítja.

Export szempontjából Szerbia legjelentősebb külkereskedelmi partnere Németország, Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Románia és Oroszország, import szempontjából pedig Németország, Olaszország, Oroszország, Kína és Magyarország. Szerbia ipari termelése éves szinten 3,7 százalékkal nőtt júliusban, az év első hét hónapjában viszont 1,3 százalékos volt az éves csökkenés. A statisztikai hivatal szerint a júliusi növekedéshez főként a feldolgozóipar járult hozzá.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

2021 októberétől érkezhet gáz Szerbia felől »