Juncker a legrosszabbtól tart

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az lenne a létező legrosszabb opció, ha megállapodás nélkül szűnne meg az Egyesült Királyság uniós tagsága, ez rendkívül káros lenne minden fél számára - emelte ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi plenáris ülésén.

Csak szép sorban

Felszólalásában Juncker az EU-ban maradó huszonhét tagállam egységének fontosságát hangsúlyozta, valamint azon véleményének adott hangot, hogy a feleknek "nyílt és barátságos szellemben" kell egyeztetniük.

A brüsszeli testület vezetője emellett leszögezte, hogy London számára még a legjobb forgatókönyv esetén sem lehetnek annyira kedvezőek az esetleges megállapodás feltételei, mint az uniós tagságéi voltak, illetve arról beszélt, hogy csak azután kezdődhetnek meg a tárgyalások a jövőbeli kapcsolat feltételeiről, miután sikerült megegyezni a távozás kérdéseiről.

Rendeznie kell a számlát

A szerda délelőtti ülésen Michel Barnier, az Európai Bizottság által kinevezett Brexit-ügyi főtárgyaló is részt vett, aki elmondta, nem szerepel a forgatókönyvek között, hogy megállapodás nélkül záruljon a kiválási folyamat.

Mint mondta, a sikeres tárgyalásoknak három feltétele van: a huszonhetek egységének megőrzése, a bizonytalanság eloszlatása, amelybe beletartozik a folytonosság és a kölcsönösség, valamint az, hogy a felek a megfelelő sorrendben végezzék el a feladatokat.

Barnier fontosnak nevezte a bizalomépítést és azt, hogy nyugodtan, agresszió nélkül folyjanak a tárgyalások.

Hozzátette, az Egyesült Királyságnak a kilépést követően is teljesítenie kell majd a közösséggel szemben fennálló pénzügyi kötelezettségeit, de ez nem egyfajta büntetés, mindössze arról van szó, hogy a szigetországnak "rendeznie kell a számlát".

Az uniós parlament szerdán szavaz a néppárti, szociáldemokrata, liberális és zöld frakció által beterjesztett határozattervezetről, amely tartalmazza az EP feltételeit a lehetséges egyezményhez.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Európaszerte tovább nőtt a munkanélküliség »

4IG 629 (-1,41 ) AKKO Invest 470 (0,75 ) CIGPANNONIA 190 (1,06 ) DELTA 100 (-0,40 ) MOL 1840 (-1,02 ) MTELEKOM 384 (0,13 ) NUTEX 31 (-1,29 ) OTP 11090 (-1,07 ) OTT1 192 (-0,52 ) RICHTER 6785 (-0,51 ) WABERERS 908 (0,89 )