Juncker a TTIP mellett lobbizik

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) ügyében folytatott tárgyalások támogatására fogja kérni az uniós állam- és kormányfőket Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a júniusi EU-csúcstalálkozón.

Pontosan mit várnak a tárgyalásoktól?

"Ha szeretnénk eleget tenni ennek a vállalásnak, akkor meg kell róla győződnünk, hogy mindannyian ugyanabba az irányba evezünk" - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Hozzátette, Jean-Claude Juncker úgy véli, hogy az uniós vezetőknek el kell végre dönteniük, pontosan mit várnak a szabadkereskedelmi tárgyalásoktól, ezért a bizottság tárgyalási mandátumának megerősítésére fogja kérni őket a június 28-29-i csúcstalálkozón.

"Nem ez az első alkalom, hogy az elnök a tárgyalási mandátum megújítására kéri a kormányokat" - közölte a szóvivő, aki arról is beszámolt, hogy az egyeztetéseken történtek komoly előrelépések az utóbbi időben, a tárgyalások döntő szakaszba érkeztek.

A felek még idén, Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt megállapodásra szeretnének jutni, szakértők szerint azonban erre kevés az esély.

Egyelőre nincs áttörés

A TTIP megkötésére irányuló tárgyalások újabb, immár tizennegyedik fordulója várhatóan júliusban kezdődik meg Brüsszelben.

A megkötendő megállapodás, a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Paktum (Transatlantic Trade and Investment Pact) nem csupán a már ma is viszonylag alacsony vámkorlátok lebontásáról szól a tervek szerint, hanem az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai szabályozás összehangolásáról is.

A 2013 júliusában megkezdett tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai politikai közvélemény egy része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, attól tart, hogy az megnyitja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - érdekeinek európai érvényesítése előtt.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem kis gondot okoz a hamisítás az EU határain »