Kamatot csökkentett Dél-Korea

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Meglepetésre kamatot csökkentett csütörtökön a dél-koreai központi bank, amely rontotta az ország idei gazdasági teljesítményével kapcsolatos előrejelzését is.

A jegybank a Japánnal kapcsolatos kereskedelmi viszály és általában a globális gazdaság növekedésének lassulása miatt 0,3 százalékponttal, 2,2 százalékra rontotta a hazai össztermék (GDP) idei növekedésével kapcsolatos várakozását. Tavaly 2,7 százalékkal nőtt a gazdaság, az idei első negyedévben 1,7 százalék volt a gazdasági növekedés éves összevetésben. Előzőleg a jegybank 25 bázisponttal, 1,50 százalékra szállította le az irányadó kamatot, a központi bank három év után először csökkentett kamatot.

A jegybank borúlátóbb a gazdaság idei várható teljesítményével kapcsolatban, mint a kormány, amely július elején 0,2 százalékponttal, 2,4-2,5 százalékra rontotta GDP-növekedési előrejelzését. A jegybank csütörtökön 1,1 százalékról 0,7 százalékra változtatta az idei maginflációs becslését is, ami jóval elmarad 2 százalékos inflációs céljától. Japán július elején ismertette azt a tervét, hogy tovább szigorítja a chipek és maroktelefonok kijelzőinek gyártásához szükséges alkatrészek importját Dél-Koreából. Dél-Korea a negyedik legnagyobb gazdaság Ázsiában, az ország GDP-jének több mint a felét az export adja. A tavalyi teljes export 20,9 százalékát a félvezetők külföldi eladása tette ki. Idén júniusban Dél-Korea exportja 13,5 százalékkal maradt el tavaly júniushoz képest, a második negyedévben az export 8,4 százalékkal, az első negyedévben 8,5 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Burús jövőt lát a gazdaság előtt a horvát jegybank »