-->

Karcsúsodott, de még magas a spanyol munkanélküliség

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Spanyolországban 13,78 százalékra csökkent a munkanélküliség a múlt évben, elérve ezzel a gazdasági válság kezdetének 2008-as szintjét - közölte kedden a spanyol statisztikai hivatal (INE).

A tájékoztatás szerint több mint 112 ezerrel lett kevesebb munkanélküli 2019-ben a dél-európai országban. 2018-hoz viszonyítva ez 3,4 százalékos csökkenés. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 0,6 százalékponttal csökkent. A hivatal által végzett aktív népességfelmérés (EPA) adatai szerint tavaly év végén 3,19 millióan voltak munka nélkül Spanyolországban. A jelentés rámutatott: a munkanélküliség csökkenésének üteme lelassult, csakúgy mint a munkahelyteremtés növekedésének ritmusa. A foglalkoztatás 402 ezerrel, mintegy 2 százalékkal nőtt egy év alatt, amely azonban 2013 óta a legalacsonyabb eredmény. Spanyolország gazdaságilag aktív népessége 23,1 millióra nőtt 2019-ben - tájékoztatott a hivatal.

A gazdasági válság óta Görögország után továbbra is Spanyolországban a legmagasabb a munkanélküliség az Európai Unióban még úgy is, hogy az elmúlt hét évben folyamatosan csökkent a mértéke. A gazdasági krízis kezdetén, 2008-ban a spanyol munkanélküliség 13,9 százalékon állt. A mélypontot 2012-ben érte el, amikor 5,9 millióan voltak munka nélkül, és a munkanélküliségi ráta 26,2 százalékos volt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

USA: többen szorulnak a segélyre »