-->

Kedvező az üzleti környezet Magyarországon

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A beruházások dinamikus bővülése is azt bizonyítja, hogy kedvező az üzleti környezet Magyarországon - mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

A KSH legfrissebb közlése szerint a második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 18,8 százalékkal haladta meg a múlt év időszakának szintjét. Az államtitkár hozzátette, jelenleg 3300 milliárd forintnyi kapacitás bővítő beruházás van folyamatban, ez az összeg a GDP 8 százalékával egyenértékű. Kiemelte, a tervezett fejlesztések megvalósítását követően további ütemes gazdasági bővülés várható. A PM által az MTI-nek szerdán eljutatott közlemény szerint több mint 4000 milliárd forintnyi beruházás valósult meg Magyarországon az idei első fél évben, ami érdemben járult hozzá a kimagasló gazdasági növekedéshez.

A közel 20 százalékos bővülésben fontos szerepe van a kormány beruházásösztönző intézkedéseinek, az uniós források felhasználásának, az otthonteremtési program sikerének, valamint a tőkevonzó gazdaságpolitikai és kedvező üzleti környezetnek. Az adatok egyértelműen jelzik, hogy továbbra is dinamikus a magyar vállalkozások beruházási kedve. A magyar gazdaságban magas termelői kapacitáskihasználtság jellemző, amely a beruházások és így a GDP hosszabb távú bővülését vetíti előre.

A kormány növekedést elősegítő gazdaságpolitikájának eredményeként a magyar beruházási ráta 2017 óta folyamatosan emelkedik. A mostani adatok ismeretében ez már 27 százalék felett alakulhatott, aminek köszönhetően Magyarország már az uniós tagállamok élmezőnyében szerepel, a visegrádi országok átlagát is jóval meghaladva. A kedvező folyamatok várhatóan a jövőben is fennmaradnak, amihez a Gazdaságvédelmi akcióterv már elindult intézkedései, illetve a versenyképességi program beruházásösztönző elemei egyaránt hozzájárulnak - olvasható a minisztérium közleményében.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Borúsabb jövőt jósol az IMF Magyarország számára »