Kell nekünk az euró?

Újra fellángolt a vita, hogy vajon bevezetik-e nálunk az eurót, s ha igen, akkor mégis mikor? Pro és kontra napestig lehet sorolni az érveket. De ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy nem csupán racionális ügy az euró, hanem érzelmi kérdés is. Ön szerint, kell nekünk az euró? Szavazzon!

Ugyan dehogy Minek nekünk az euró? Sokkal jobban járunk a forinttal. Egyrészt, már megszoktuk, szinte nemzeti identitásunk része. Másfelől, ha kellő előkészítés nélkül ugrunk bele az euró zónába, könnyen Görögország sorsára jutunk. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy immár második kormányzati ciklus telik úgy, hogy még a horizontunkon sincs az euró. És erősen sanszos, hogy a jövő évi választásokig ez így is marad. Márpedig az elvesztegetett időt, a nyolc évi divergenciát nem lehet egyetlen jól irányzott ugrással áthidalni. És kár lenne az MNB mozgásterét leszűkíteni, hiszen abban a sajátos helyzetben vagyunk, hogy a magyar gazdaság kerekét a jegybanki stimulus hajtja.

Minél hamarabb Vagy felugrunk Európa szekerére, vagy nélkülünk hajt tovább, s csak ácsingózhatunk a gyorsabban haladók után. Különösen éles a helyzet az új francia elnök beiktatása óta, hiszen azóta normává vált a kétsebességes Európa eszméje. Az euró középtávú bevezetése azért is jó gondolat, mert szükségszerűvé tenné a hazai bérek uniós felzárkóztatását. Ráadásul véget vetne a forintárfolyammal kapcsolatos kockázatoknak, melyek továbbra is benne vannak azért a levegőben. Szóval, mihamarabb el kell döntenünk, hogy továbbra is a periférián akarunk tengődni, vagy mégis inkább a centrumhoz tartoznánk. Ezért a forintot érdemes beáldozni.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Hullámokon lovagol a forint »