-->

Kellemesen lepett meg mindenkit a svéd gazdaság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A svéd gazdaság az első hivatalos becslésnél nagyobb mértékben nőtt az idei harmadik negyedévben negyedéves és éves összevetésben, elsősorban a lakossági fogyasztás élénkülésére és a feldolgozott termékek exportjának bővülésére.

A svéd statisztikai hivatal pénteken végleges adatként azt közölte, hogy a hazai össztermék (GDP) 4,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz viszonyítva, amikor - a pandémia első hulláma által leginkább érintett időszakban - 8 százalékos csökkenést regisztráltak. Az előzetes adat szerényebb, 4,3 százalékos növekedésről szólt. A svéd GDP éves összevetésben 2,5 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben a második negyedévi 7,5 százalék esés után.

A statisztikai hivatal korábbi nem végleges adata nagyobb, 3,6 százalékos éves szintű gazdasági visszaesésről szólt. A svéd központi bank csütörtökön 4 százalékra változtatta a gazdaság idei zsugorodására vonatkozó előrejelzését a szeptemberben várt 3,6 százalékról, mert várakozása szerint a folyó negyedik negyedévben a GDP mérsékelten ismét csökkenhet negyedéves összevetésben a koronavírus-járvány második hullámának a hatására.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tíz év harmóniája tört meg Németországban »