Kellene a megújuló energia, de nem fizetnénk érte többet

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A megújuló energiahordozókból termelt hazai villamos energia részaránya a bruttó villamosenergia-termelésen belül 10,5 százalékot ért el tavaly a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) előzetes adatai alapján.

Biomasszából lett a legtöbb energia

A megújuló alapú bruttó villamosenergia-termelés 3159 gigawattóra (GWh) volt tavaly, ami a 2014-es termeléshez képest csaknem 0,7 százalékos növekedést jelent - közölte a MEKH hétfőn, az előzetes adatok alapján.

A tavaly előállított megújuló alapú villamosenergia legnagyobb része, 52 százaléka származott biomasszából. Ezt követte a szélenergia 22 százalékos, majd a biogáz 9 százalékos részesedéssel.

Az előző évhez viszonyítva csaknem megduplázódott a napenergiából termelt villamosenergia mennyisége, így 3 százalékot tett ki, valamint 51 százalékkal nőtt a kommunális hulladék megújuló részéből termelt villamosenergia, amely így 7 százalékot ért el.

41 százalék nem utasította el

A hivatal minden évben felméri a fogyasztók hozzáállását a kevésbé környezetszennyező energiatermeléshez. Tavaly a megkérdezettek fontosnak tartották ugyan a kevésbé környezetszennyező eljárások elterjesztését, de a lakosság alacsony hajlandóságot mutatott az iránt, hogy többet fizessen a kevésbé környezetszennyező eljárásokkal előállított villamosenergiáért.

A megkérdezettek 24 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg, vagy biztosan hajlandó lenne 5 százalékkal többet fizetni a kevésbé környezetszennyező eljárással előállított villamosenergiáért. Ugyanakkor 59 százalék biztosan nem lenne hajlandó a többletköltség megfizetésére.

A felmérés során a fogyasztók 41 százaléka volt tehát, akik nem utasították el kategorikusan a kevésbé környezetszennyező eljárással előállított villamosenergia esetében felmerülő 5 százalékos többletköltséget, ebben a körben a 10 százalékkal magasabb összegű számla elfogadása kissé magasabb mértékű, mint 2014-ben - közölte a MEKH.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Folytatódik a napenergia térnyerése »