Kérdéses a mai brit választás eredménye

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Megkezdődtek csütörtök reggel az előrehozott parlamenti választások Nagy-Britanniában.

A két nagy párt az esélyes

A 650 választókerület csaknem 50 ezer választóhelyiségében az 50 millió választópolgár helyi idő szerint reggel 7 és este 10 óra - közép-európai idő szerint 8 és 23 óra - között voksolhat egyéni jelöltekre. A szavazatok összeszámlálási és ellenőrzési folyamata a többi fejlett ipari ország gyakorlatához mérve hagyományosan lassú, véglegesnek tekinthető eredmények péntek délutánig várhatók.

Kormányalakításra két pártnak, a 2010 óta kormányzó Konzervatív Pártnak, illetve a legnagyobb ellenzéki erőnek, a Munkáspártnak van reális esélye. A II. világháború óta eltelt több mint hét évtizedben kizárólag e két párt miniszterelnökei váltogatták egymás a Downing Street 10. alatti kormányfői rezidencián.

Felgyorsulhatnak az események

Ha a csütörtöki választáson a két nagy párt valamelyike megszerzi az alsóházi képviselői helyek abszolút többségét, annak a pártnak a miniszterelnök-jelöltje - a Konzervatív Párt esetében Theresa May, a Munkáspárt győzelme esetén Jeremy Corbyn - várhatóan már pénteken felkeresi II. Erzsébet királynőt a londoni Buckingham-palotában és tájékoztatja az uralkodót arról, hogy meggyőződése szerint pártja képes kormányt alakítani.

A királynő ennek alapján felkéri kormányalakításra a győztes párt vezetőjét, aki akár még aznap megalakíthatja új kormányát.

Ez a másik forgatókönyv

Ha egyik pártnak sem sikerül abszolút többséget elérnie, vagyis nincs olyan párt, amelyiknek az alsóházi frakciója eléri legalább a 326 főt, akkor nagy valószínűséggel az a párt próbálkozik először kormányalakítással, amelynek frakciója a legnagyobb létszámú, de ebben az esetben az új kormány megalakulása elhúzódhat.

Ez történt a 2010-es választások után, amikor a Konzervatív Párt alsóházi frakciója lett a legnagyobb, de csak 307 fős létszámmal. Néhány napnyi egyezkedés után a konzervatívoknak sikerült a Liberális Demokratákkal koalíciós többségi kormányt alakítaniuk, és ez a kormány az idő előtti szakítást jósló számtalan előrejelzés és a szinte folyamatos koalíciós súrlódások ellenére sikeresen ki is töltötte ötéves mandátumát.

Előfordult már korábban

Előzőleg 1974-ben fordult elő, hogy a választások után egyik brit parlamenti pártnak sem volt abszolút többsége az összes többi alsóházi frakció együttes létszámához képest. Edward Heath akkori konzervatív párti kormányfő is megpróbált koalíciót kötni a liberálisokkal, ám a tárgyalások három nap után kudarccal végződtek, és II. Erzsébet királynő végül Harold Wilsont, a Labour vezetőjét bízta meg kormányalakítással.

Wilson nyolc hónapig állt kisebbségi kormány élén, ezután újabb választásokat tartottak, amelyet a Munkáspárt hajszálvékony, háromfős abszolút többséggel megnyert.

Nagy szerepe lesz az átszavazásoknak

Nagy szerepe lesz a csütörtöki, nagy-britanniai előrehozott parlamenti választáson annak, hogy hová szavaznak át a liberálisok és a függetlenségi pártiak (UKIP), illetve, hogy miként tudják mozgósítani a fiatalokat - mondta Kiss István, a Századvég Alapítvány vezető kutatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Kiss István elmondta: a választás nemcsak arról szól, hogy a két nagy párt, a Konzervatív Párt, illetve a Munkáspárt mennyire népszerű, hanem arról is, hogy a két jelölt, Theresa May konzervatív párti miniszterelnök és Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője mennyire népszerű.

Ezek a fő különbségek

A szakértő felhívta a figyelmet arra, korábban egyértelmű volt, Theresa May a legnépszerűbb politikus az országban, de az elmúlt másfél hónapban nemcsak a pártok közötti különbség csökkent, hanem a két politikus közötti is. Theresa May továbbra is népszerűbb  Jeremy Corbynnél, de míg May népszerűsége az elmúlt időben csökkent, ahogy a pártjáé is, Corbyn pedig - bár megítélése még mindig összességében negatív -, sokat tudott "visszahozni" - jegyezte meg.

Jelezte: az egyfordulós, egyéni választókerületi brit választási rendszer miatt nagyon nagy szerepe lesz a taktikai szavazásoknak. Könnyen lehet, hogy ez a választás a két nagy pártról szól, mert az emberek tudják, ennek a választásnak témája a Brexit, Nagy-Britannia távozása az EU-ból is, ezért a kilépéspártiak jobban át fognak szavazni konzervatívokra, a liberálisok pedig a Munkáspártra - mondta.

Sok fiatal regisztrált

Kiss István szólt arról is, hogy a választás érdekli az embereket, 3 millió új szavazó regisztrált, közülük egymillió 25 év alatti.  Kitért arra is, hogy az elmúlt 5-6 év során megváltozott a pártok szavazóbázisa, míg korábban az osztályellentétek határozták meg, hogy melyik pártot támogatja a választó, addig ma már inkább az életkor.

Az alacsony jövedelműek csaknem 50 százaléka már konzervatív szavazó, miközben a 25 év alattiak körében majdnem 20 százalékos többséggel rendelkezik a Munkáspárt, a 60 év felettieknél pedig óriási, 50 százalékos az előnye a Konzervatív Pártnak - tette hozzá. Megjegyezte: ezért fontos lehet, hogy a választás során sikerül-e a fiatalokat mobilizálni.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Háromévi mélypontra süllyedt a brit infláció »

4IG 976 (0,41 ) ALTEO 766 (0,52 ) ANY 1315 (-0,38 ) APPENINN 442 (-1,56 ) AutoWallis 112 (-0,88 ) BIF 310 (4,03 ) CyBERG 1870 (-1,06 ) ESTMEDIA 121 (2,02 ) FORRAS/OE 1520 (-3,80 ) FORRAS/T 1600 (5,26 ) FUTURAQUA 113 (0,53 ) MOL 2994 (-0,20 ) MTELEKOM 436 (0,23 ) NUTEX 30 (0,67 ) OPUS 384 (-0,31 ) ORMESTER 7550 (-4,43 ) OTP 12700 (-0,39 ) OTT1 282 (-0,18 ) PANNERGY 746 (-0,53 ) RABA 1135 (-1,30 ) RICHTER 4880 (-1,25 ) SET Group 664 (0,15 ) TAKAREK 610 (-0,97 ) WABERERS 1355 (-0,37 )