-->

Készülhetnek a hajrára a magyar cégek

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Továbbra is kivárás jellemzi az M&A piacot a közép-kelet európai régióban. 2016 harmadik negyedévében mindössze 45 üzlet köttetett, 2,3 milliárd dollár értékben az 500 millió dollár alatti, úgynevezett közepes méretű tranzakciók területén. Ez 43 százalékos visszaesést jelent az előző év hasonló időszakához képest; ezzel az elmúlt 8 év legalacsonyabb teljesítményét nyújtva. Az országokon belüli akvizíciók domináltak, de csökkent a magántőke befektetések volumene.

Kiemelkedő szektorok és üzletkötések

Ahogy az elmúlt negyedévben, így most is az ipari és vegyipari szektor volt a legerősebb a felvásárlási ügyletek ötödével. Ezt a kiskereskedelmi (17,8%), az üzleti szolgáltatások (15,6%) és a Technológia, Média és Telecom (13,3%) szektor követte. A legalacsonyabb üzletkötési szám ezúttal a pénzügyi szektorban volt látható, a 3 üzlet a piac 6,7 százalékát jelentette. A gyenge eredmény ellenére a régióban továbbra is fontos marad a szektor, hiszen a megkötött 3 üzletből kettő (a grúziai és lengyel pénzintézet) a régió legnagyobb üzlete közé tartozik.

A tíz legnagyobb üzletkötés összesen 1,4 milliárd dollárt ért, ami a tranzakciós érték mintegy 60 százaléka. Az év harmadik negyedévében megfigyelhető érdekes jelenség volt az országokon belüli tranzakciók száma – a top 10 üzletből 7 esetében az ajánlattevő és a felvásárolt vállalat is az ugyanazon országban voltak. Ezek közül Lengyelországé 3 tranzakcióval a legnagyobb szám.

Kitekintés 2016 végéig

A növekvő üzleti optimizmus hatására erősödő aktivitást várhatunk az év hátralevő részére. Az eladási és vételárak közelítenek egymáshoz, a magántőke és adósságfinanszírozás is egyre elérhetőbb, amik következtében számíthatunk a M&A tevékenység mind mennyiségében, mint mértékében való növekedésére.

A piacon elérhető információk alapján jelenleg 766 folyamatban lévő, vagy várható akvizíciót látunk, amivel a régiónk a HORIZONS legutóbbi számában szereplő régiók közül a harmadik helyre lépett, majdnem utolérve Kínát - magyarázza Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere, a Horizons CEE&CIS régió szerzője.

Ha az alapkamatok továbbra is alacsonyak maradnak és az üzleti bizalom továbbra is növekszik, akkor erős utolsó negyedév elé nézünk.

A BDO Heat Chart alapján továbbra is az ipari és vegyipari szektort várjuk győztesnek 198 üzletkötéssel (26%), mögötte a kiskereskedelem 165 (22%) és a TMT (technológia, média és telekommunikáció) 112 (15%) lehet dobogós. Az ábra másik végén a gyógyszeripar, gyógyászati és biotech szektor 33, a leisure (szórakoztatás szektor) 36 előre látható akvizícióval rendelkezik.

Forrás: BDO

Annak ellenére tehát, hogy az elmúlt negyedévre jósolt aktivitás nem valósult meg, az utolsó negyedévben növekedésre számítunk. Az elemzők arra számítanak, hogy a stratégiai vásárlók fognak dominálni a piacon, mert az organikus növekedés kilátásai korlátozottak.

Továbbra is jelentős elérhető szabad tőkét látunk, hiszen az elmúlt időszak tőkehalmozásai következtében felgyűlt pénznek mindenképpen helyet keresnek. A pozitív makroökonómiai hatások és az országokon átnyúló befektetők folyamatos érdeklődésének eredményeképp hiszünk az M&A piac határozott növekedésében.

A magyar M&A piac

„A magyarországi fúziós és cégfelvásárlási piac a régión belül is kicsinek mondható, a hazai piacon a tranzakciók többsége 50 millió dollár alatti. A hazai piacon elsősorban a TMT (technológia, média, telekom), az ipari (elsősorban autóipar), valamint az ingatlan szektorban észlelhető erős aktivitás, és ez várhatóan az év hátralévő részére is jellemző lesz” – tette hozzá a BDO Magyarország szakértője.

Középtávon a hazai tranzakciós aktivitás egyik fő motorja lehet, hogy a magyar középvállalatok egy részénél generációváltás vált időszerűvé, ugyanakkor az idősödő tulajdonosi kör sokszor nem tudja kinek továbbadni a vállalat vezetését, így a cégeladás mellett döntenek.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Újabb perben született kedvező ítélet az ENEFI számára »