Két államtitkára is távozik Lázárnak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem elégedett a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár munkájával, ezért L. Simon László befejezi tevékenységét.

Lázár János ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség munkájáról beszámolva jelentette be. Utódjáról a miniszter dönt. A tárcavezető alapvetően jó döntésként értékelte több terület és feladatkör Miniszterelnökséghez kerülését.

Arról is beszélt, hogy Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára hamarosan nyugdíjba vonul, emiatt szervezeti és személyzeti változások várhatók a következő időben. A takarékszövetkezeti integráció ki fogja állni a politikai vitákat és az idők próbáját - jelentette ki.

Lázár vállalja a felelősséget

Lázár János kérdésre elmondta, hogy a Magyar Postánál csalás miatt folyik nyomozás három ügyben, de minden ügyben minden felelősséget vállal ő és Németh Lászlóné is. Arra kéri Pintér Sándor belügyminisztert, hogy ha vannak még feljelentések - akár névtelenek is - a Magyar Posta és a takarékszövetkezeti integráció miatt, mindenképpen rendeljenek el nyomozást, minden vizsgálatot folytassanak le, és "mindenhol minden felelősséget vállalunk" - fogalmazott.

A miniszter közölte azt is, hogy a kormány több mint három év társadalmi vita és egyeztetést követően lezártnak tekinti a Liget-projekt kérdését. Kifejtette, hogy minden érvet és ellenérvet mérlegeltek az ügyben, megkezdődik a kivitelezés és 2018-2019-re elkészül a beruházás.

Mint mondta, nem világos, hogy ki mi ellen tiltakozik, mivel a zöldfelületek aránya nőni fog a jelenlegihez képest. Megjegyezte, hogy politikai akció lehet a dologban, ugyanakkor mindenkinek be kell tartani a törvényeket. Az építési területet a munkavédelmi és építésvédelmi szabályoknak megfelelően lekerítik, a kerítésen kívül azonban nincs akadálya a tiltakozásnak - tette hozzá.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy kijavították az államfő által kifogásolt passzusokat az egyes kárpótlással összefüggő törvények módosításában, az újra benyújtják az Országgyűlésnek. Közölte azt is, hogy a földárverések harmadik köre után nem tervez újabbat a kormány, ezért értékelése szerint okafogyottá vált a szocialisták által indított népszavazási kezdeményezés.

Tarlós István és hiánya

Megkérdezték a Déli pályaudvar sorsáról is, ezzel kapcsolatban ismét leszögezte, hogy Tarlós István főpolgármester távollétében nem döntenek az ügyben. Arra a felvetésre, hogy a városvezető felhatalmazta helyettesét, Bagdy Gábort a képviseletére, azt felelte hogy a főpolgármestert akarják meghallgatni, mert amikor nincs ott a kormányülésen, "hiánya átjár, mint huzat a házon". Megerősítette azt is, hogy a kormány döntést hozott a fővárosi buszpótlás ügyében, Budapest meg fogja kapni a szükséges forrásokat.

A miniszter kitért arra is, hogy minden kormányzati szándék ellenére rosszul áll a kerékpárút-építési program, az elmúlt időben ugyan ezer kilométer kerékpárút épült, elsősorban fő közlekedési útvonalak mellett vagy belterületen, de ezeket alapvetően nem turisztikai célra használják, és most olyan kerékpárutak kellenek, amelyek ilyen célra alkalmasak.

Arról is beszélt, hogy az útfejlesztések ügyében is dönt a kormány, ami nem lesz egyszerű, a kormány asztalán ugyanis egy 2100 milliárdos útfejlesztési program van, és forráshiányok is vannak. Tételenként döntenek, hogy 2022-ig befejezhessék a programot. Preferencialistát állítanak fel, továbbá határoznak arról, hogy a fejlesztések mikor és hogyan valósulnak meg - magyarázta.

Eladják az összes kormányüdülőt

Lázár János megjegyezte, hogy az önkormányzati tisztviselők joggal úgy érzik joggal, hogy kimaradtak a béremelésből, és a kormány kész tárgyalni az önkormányzati vezetőkkel, valamint a szakszervezetekkel, hogy miként tudnak segíteni ebben az ügyben.

Kérdésre megerősítette, hogy a tervek szerint minden kormányüdülőt értékesítenek.

A tárcavezetőt kérdezték arról is, hogy a Kéményseprők Országos Szakszervezete évenkénti kötelező ellenőrzést szorgalmaz és erről egyeztetnének vele. Azt válaszolta, hogy ez egy katasztrófavédelmi és hatósági kérdés, a politika nem veheti át a felelősséget a katasztrófavédelemtől, hogy megszabja a gyakoriságot, ugyanakkor meg fogja hallgatni őket.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

További támogatások érkezhetnek a zöldebb közlekedéshez »

4IG 613 (0,82 ) AKKO Invest 426 (0,35 ) ALTEO 758 (2,43 ) ANY 1155 (-1,28 ) APPENINN 341 (3,81 ) AutoWallis 83 (-2,59 ) BIF 240 (3,00 ) CIGPANNONIA 285 (-2,06 ) Duna House 302 (-2,58 ) ENEFI 296 (0,34 ) FORRAS/OE 1140 (7,55 ) FUTURAQUA 58 (-2,35 ) GSPARK 3250 (2,20 ) Gloster 2740 (4,26 ) MASTERPLAST 702 (-3,84 ) MOL 1654 (-0,60 ) MTELEKOM 367 (0,14 ) NORDTELEKOM 23 (-3,33 ) NUTEX 22 (1,59 ) OPUS 245 (7,93 ) OTP 9345 (-1,01 ) OTT1 176 (1,62 ) PANNERGY 686 (-0,29 ) RICHTER 6690 (-1,18 ) SET Group 59 (2,63 ) TAKAREK 439 (-1,57 ) WABERERS 1145 (2,69 )