-->

Két vizsgálatot zárt le az ÁSZ

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft., valamint a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. 2010. és 2013. közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését és kisebb hiányosságokat állapított meg gazdálkodásukban - közölte az ÁSZ pénteken az MTI-vel.

Adatszolgáltatási hiányosság

A Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. alapfeladata - a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényben foglaltak szerint - az alapadatok adatbázisainak létesítése, fenntartása és országos lefedettséggel való működtetése.

Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság az ellenőrzött időszakban nem alakította ki teljes körűen az állami vagyon értékének megőrzését, gyarapítását szolgáló - szabályszerű - vagyongazdálkodás feltételeit. Gazdálkodásának a kormányzati szektor hiányára és az államadósságra befolyással bíró elemei a jogszabályi előírásoknak megfeleltek, azonban a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségét a 2012. és 2013. közötti években nem teljesítette.

Gond volt a szabályzattal

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy a társaság vagyongazdálkodása - a pénzügyi gazdálkodáshoz kapcsolódó szabályzatok kialakítása - alapvetően szabályszerű volt, a kormányzati szektor hiányára befolyást gyakorló ráfordítások elszámolása megfelelt a szabályoknak.

Az állami vagyon védelmét és a vagyonnal való felelős gazdálkodást biztosító belső kontrollrendszer kialakítása megtörtént, azonban a működése csak részben volt megfelelő. Például adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzattal, továbbá a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét rögzítő szabályzattal nem rendelkezett.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Versenykorlátozás gyanújával vizsgál két céget a GVH »