Kevésbé lassult Amerikában a GDP-növekedés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A háztartások fogyasztásának növekedése és az erős munkaerőpiac részben ellensúlyozta az export csökkenését és a vállalati beruházások visszaesését, így az amerikai GDP növekedési üteme a második negyedévben a vártnál kevésbé lassult le.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok bruttó nemzeti terméke az április-júniusi periódusban éves szinten 2,1 százalékkal nőtt a múlt év hasonló időszakához képest, szemben az első negyedévi 3,1 százalékkal és az elemzők által prognosztizált 1,8 százalékkal. A lassulást első sorban a 4,1 százalékkal emelkedő lakossági fogyasztás fékezte. Ugyanakkor az üzleti beruházások 0,8 százalékkal csökkentek a globális gazdasági növekedés lanyhulása és a kereskedelmi feszültségek kiéleződése következtében.

A beruházások 2016 eleje óta először zsugorodtak, a lakásépítések pedig a hatodik egymást követő negyedévben csökkentek. Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke korábban az üzleti beruházásokat és a lakásépítést nevezte a gazdaság két leggyengébb pontjának, ennek ellenére a robusztus személyi fogyasztás és az erős munkaerőpiac miatt elemzők egyre bizonytalanabbak, hogy a Fed csökkenti-e az alapkamatot.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

GDP csökkenést okozhat a koronavírus »