Kevésbé sebezhető a magyar gazdaság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az erősödő belső kereslet hatását emelte ki a folyó fizetési mérlegtöbblet harmadik negyedévi csökkenésének legfőbb okai között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön kiadott legfrissebb Fizetési mérleg jelentése. Hozzátették: az Európai Unióból beáramló tőkeátutalások növekvő felhasználásának köszönhetően az ország folyó mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegével kifejezett külső pénzügyi pozíciója, a gazdaság külső finanszírozási képessége annál kisebb mértékben csökkent.

Mi áll a csökkenés hátterében?

A harmadik negyedévben a folyó fizetési mérleg többlete a GDP 3,9 százalékát tette ki, ami továbbra is jelentősen meghaladja a régiós országokban tapasztalható értéket, a külső finanszírozási képesség pedig a GDP 5,2 százalékára mérséklődött. Az előző, tavalyi második negyedévben a folyó mérleg GDP-arányos többlete 4,8 a finanszírozási képesség 6,0 százalékos volt.

Az MNB szerint a csökkenés ellenére továbbra is számottevő külső finanszírozási képesség mérsékelte az ország külső adósságát, enyhítette a gazdaság külső sérülékenységét. A szufficit csökkenése mögött a külkereskedelmi többlet mérséklődése, valamint a jövedelemegyenleg hiányának emelkedése állt, amit némileg ellensúlyozott a transzferegyenleg többletének kismértékű emelkedése, amely azonban továbbra is elmarad a korábbi években megszokott szinttől.

Az áruegyenleg többletének jelentős csökkenése egyrészt a fokozódó belső felhasználás hatására emelkedő importhoz, másrészt a nyári gyárleállások következtében lassuló exporthoz volt köthető - állapította meg a jelentés.

A harmadik negyedévben folytatódott a jövedelemegyenleg hiányának a tavalyi év vége óta tartó fokozatos emelkedése, ami nagyobb részt a külföldi tulajdonú vállalatok növekvő profitjával, kisebb részt az egy évnél rövidebb ideig külföldön dolgozó rezidensek munkavállalói jövedelmeinek mérséklődésével állt összefüggésben.

Ezt részben ellensúlyozta a külföldi hitelek kamategyenlegének kismértékű javulása, elsősorban az alacsony hozamkörnyezetnek és a bruttó külső adósság mérséklődésének köszönhetően - olvasható a jelentésben.

A tőkebeáramlás helyzete

A harmadik negyedévben az EU-tól származó nettó tőketranszfer beáramlás négy negyedéves értéke 1,9 milliárd eurót, míg a folyótranszfer nettó beáramlása 1,4 milliárd eurót tett ki. A jelentés emlékeztet arra is, hogy az EU-támogatások felhasználása az előző évben a 2007-2013-as költségvetési ciklus lezárása miatt jelentősen visszaesett.

Ennek következtében 2016 negyedik negyedévének végén a transzferegyenleg a külső egyensúlyi pozíció csökkenésének irányába hatott, ugyanakkor a tavalyi második negyedévtől az új ciklushoz tartozó források beáramlásának köszönhetően jelentősen javult a helyzet.

A devizatartalékról

A jelentés kitér arra is, hogy a devizatartalék mérséklődése mellett a rövid lejáratú külső adósság is jelentősen csökkent a harmadik negyedév végére, így a devizatartalék továbbra is érdemben meghaladta a befektetők által is kiemelten megfigyelt szintet.

A devizatartalék tavaly szeptember végi 22,2 milliárd eurós értéke meghaladja a rövid külső adósság 18,7 milliárd eurós állományát. A Guidotti-Greenspan mutató feletti mozgástér így 3,5 milliárd euró volt a harmadik negyedév végén, amely továbbra is biztonságos szintet jelent - állapította meg az MNB.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ezúttal 15 milliós bírságot kapott a Hársfa Gold Kft. »