Kezd a 2008-as válságihoz hasonlítani a hangulat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nyolc éves mélypontra zuhant a gazdasági hangulatindex márciusban Németországban a berlini ZEW gazdaságkutató intézet felmérésének kedden publikált eredménye szerint. Az euróövezeti mutatók a 2008-as válsággal összemérhető mértékben romlottak márciusban.

Márciusra vonatkozóan mínusz 49,5 pontra, nyolc éve, 2011 decembere óta a legalacsonyabbra zuhant a ZEW németországi gazdasági hangulatindexe az előző havi 8,7 pontról. A piac romlást várt ugyan, de lényegesen kisebb mértékűt. A konszenzus márciusra mínusz 26,4 pont volt elemzők körében. A mutató esésének a márciusi mértéke a legnagyobb a felmérések 1991 decemberi kezdete óta. A felmérésbe bevont gazdasági szakértők szerint az év első felében csökkenni fog a német bruttó hazai termék a koronavírus-járvány következményei miatt, az éves GDP-növekedést pedig egy százalékponttal fogja visszavetni az év eleji lassulás.

Az aktuális németországi helyzet megítélése szintén romlott a megkérdezett pénzügyi és gazdasági szakemberek körében. Az értékítéletüket számszerűsítő mutató mínusz 43,1 pontra csökkent az előző havi mínusz 15,7 pontról. A piac mínusz 30,0 pontot várt. Az euróövezeti gazdasági hangulatindex is nagyot romlott, a mutató mínusz 49,5 pontra, 2011 decembere óta a legalacsonyabbra esett az előző havi plusz 10,4 pontról. A romlás annak tükrében különösen súlyosnak tekinthető, hogy a piac javulást, plusz 35,4 pontot várt márciusra.

Az aktuális helyzet megítélését tükröző mutató pedig 38,2 ponttal zuhant a februárihoz képest márciusban mínusz 48,5 pontra. Az euróövezet esetében a gazdasági hangulatindex és az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató együttes romlásának márciusi mértékéhez hasonló nagyságrendű visszaesésre legutóbb 2008 őszén, a gazdasági-pénzügyi válság idején volt példa. https://www.zew.de/de/presse/pressearchiv/konjunkturausblick-bricht-ein/

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Négy hónapja a legkevésbé gyengült az eurógazdság »