Kezdi elveszíteni az erejét az euróövezeti gazdaság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Lassult az euróövezet gazdasági növekedése áprilisban, márciusban pedig az elemzői várakozásokhoz képest kevésbé nőtt az euróövezet kiskereskedelmi forgalma.

Lassult a növekedés

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteken azt közölte, hogy a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) áprilisban 55,1 pontra süllyedt a márciusi 55,2 pontról, míg januárban még 11 és fél éves csúcsnak számító 58,8 ponton állt.  

Az index 58 hónapja töretlen expanziót jelez. A kompozit index ugyancsak pénteken ismertetett szolgáltatóipari részmutatója 54,7 pontra süllyedt a márciusi 54,9 pontról. A feldolgozóipar és a szolgáltatóipar együttesen a gazdasági teljesítmény mintegy kétharmadát adja.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A nagy euróövezeti gazdaságok mindegyikében folytatódik az expanzió, bár több országban szerényebb lendülettel márciushoz képest.

Az ír kompozit BMI háromhavi csúcsra, 57,6 pontra, a francia pedig kéthavi csúcsra, 56,9 pontra emelkedett. Eközben a spanyol mutató négyhavi mélypontra, 55,4 pontra csökkent, a német kompozit BMI 19 havi mélypontra, 54,6 pontra gyengült, az olaszországi pedig 15 havi mélypontra, 52,9 pontra süllyedt.

Az IHS Markit vezető közgazdásza az adatokat kommentálva úgy vélte, hogy bár az áprilisi adatok gyengébbek az év elejéhez képest, így is meglehetősen erőteljes, 0,5-0,6 százalékos gazdasági növekedésre utalnak az euróövezetben.

Chris Williamson hozzátette, a foglalkoztatás továbbra is erőteljesen nő, az új munkahelyek számának a létrehozása a szolgáltatási ágazatban több mint egy évtizede a legnagyobb.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Kevésbé nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte, hogy márciusban szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest az euróövezetben. Az Európai Unió egészében 0,1 százalékos csökkenést regisztráltak.

Februárban az euróövezet 19 tagállamában 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,4 százalékkal bővült.  

Az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom márciusi alakulása elmaradt a piaci várakozásoktól. Szakértők a kiskereskedelmi forgalom 0,5 százalékos havi növekedést várták.  

Havi összevetésben a legnagyobb csökkenést Írországban (-1,7 százalék), Lengyelországban (-0,8 százalék), Nagy-Britanniában (-0,7 százalék) és Németországban (-0,6 százalék) regisztrálták márciusban.

A legnagyobb mértékben, 2,3 százalékkal Lettországban nőtt márciusban a kiskereskedelmi forgalom februárhoz képest. Portugáliában 1,8 százalékos, Ausztriában és Svédországban pedig egyaránt 1,3 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Az egy évvel korábbival összevetve az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom naptári kiigazítással 0,8 százalékkal nőtt az euróövezetben és 1,8 százalékkal az Európai Unióban.

Éves összevetésben Máltán nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom márciusban, 8,6 százalékkal. A második legnagyobb növekedés Magyarországon volt 7,2 százalékkal, amelyet Lettország követett 6,5 százalékkal.

Németországban csökkent a legjelentősebben, 1,3 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom az idén márciusban az egy évvel korábbihoz képest, majd Szlovénia következett 0,5 százalékkal.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ez gond, a növekedés egyszerűen zéró »