Kiderült kik vihetik a bányász koncessziókat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nyolc területre kötötte meg a szerződést a 2015 áprilisában közzétett bányászati koncessziós pályázatokon jogosultságot nyert négy céggel a nemzeti fejlesztési miniszter - tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfőn azzal, hogy már valamennyi cég aláírta a koncessziós szerződést.

Húsz év az időtartam

A közlemény szerint a tárca vezetője a minősítő bizottságok értékelése és javaslata alapján döntött a harmadik körben meghirdetett bányászati koncessziós pályázatok nyerteseiről tavaly novemberben.

Szénhidrogén-kutatásra, -feltárásra és -kitermelésre szerződött az O&GD Central Kft. Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta és Ócsa területekre, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Battonya-Pusztaföldvár észak és Dány területekre, a HHE Group Kft. Lakócsa, míg a hazai koncessziós tenderen első alkalommal résztvevő Panbridge Hungary Zrt. Püspökladány területre.

A szénhidrogén-koncessziók időtartama a szerződés hatályba lépésétől számított húsz év, amely egy alkalommal, legfeljebb tíz évvel újabb pályázat kiírása nélkül is meghosszabbítható. A nyertes pályázók a megkötött szerződések alapján összesen nettó 2,86 milliárd forint koncessziós díj befizetését vállalták - közölte az NFM.

Újabb koncessziókat akarnak meghirdetni

A tárca tájékoztatása szerint a visszafogott nemzetközi beruházási aktivitás mellett a magyarországi szénhidrogén-koncessziós lehetőségek iránti fokozott érdeklődés fontos eredménynek tekinthető. A harmadik körben kiírt pályázatokra több ajánlat érkezett, mint az első két fordulóban összesen.

A tendereken olyan nagy iparági és szénhidrogén kutatási-termelési tapasztalattal bíró cégek is megjelentek a pályázók között, amelyek Magyarországon korábban nem rendelkeztek érdekeltséggel. A minisztérium újabb bányászati koncessziók meghirdetését tervezi 2016 első felében - áll a közleményben.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem tudott tovább korrigálni a MOL »