-->

Kifoghat a Gazprom-ügy az Európai Bizottságon

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Gazprom ellen a méltánytalan árazás miatti eljárással vékony jégre tévedt az Európai Bizottság, ezt a vádat ugyanis önmagában nagyon nehéz bizonyítani - írja európai kiadásának keddi számában a Financial Times brit politikai, gazdasági napilap.

Szabálytalanságokat sejtenek

A lap szakértőkre hivatkozva arról ír, hogy vékony a határvonal aközött, hogy a brüsszeli testület a szabálytalan viselkedést bünteti vagy beavatkozik a piacgazdaság akadálytalan működésébe.

Szerdán jelzett a Bizottság
Trösztellenes eljárást indított a Gazprom orosz állami földgázipari óriásvállalat ellen az Európai Bizottság szerdán, mert úgy ítéli meg, hogy a cég nyolc tagállamban visszaél piaci erőfölényével - jelentette be Margrethe Vestager, a brüsszeli testület versenyjogi biztosa az egyik népszerű mikroblog oldalon.

A túlzott árazást a lap szerint önmagában azért nehéz bizonyítani, mert az árak több okból is különbözhetnek két országban; így a piac mérete, az elosztási költségek és más szállítók jelenléte is hatással lehet rájuk. A bizottságnak a lap szerint át kellene vizsgálnia az összes gázszállítási szerződést, és azokat lehet összemérni, amelyek ugyanabban az évben, ugyanannyi gáz leszállítására köttettek, és ez nagyon nehéz lesz.

Letörik a befektetői kedvet?

A lap arra is figyelmeztet, hogy a megkötött szerződésekbe való beavatkozás a befektetési kedvnek is árthat.

Tagad a Gazprom
Megalapozatlanok az Európai Bizottság (EB) kifogásai - reagált a Gazprom szerdán az EB által ellene indított trösztellenes eljárásra.

Más szakértők szerint ugyanakkor a hatóságoknak jogukban áll beavatkozni, különösen, ha azt sejtik, hogy más visszaélések is történtek, ahogy Brüsszel a Gazprom esetében is azt állítja, hogy az orosz gázipari óriásvállalat nemcsak méltánytalan árakat állapított meg, hanem a tőle vásárolt gáz újraeladását is megtiltotta, és új szállítók piacra lépését is akadályozza.

Szükség van a bizonyítékokra

Ha más kiszorító, piackorlátozó intézkedéseket erős bizonyítékok támasztanak alá, akkor a méltánytalan árazás vádja sem olyan gyenge - vélekedett a lapnak nyilatkozva a namuri és louvaini egyetem tanára.

A cikk annak a lehetőségét sem zárja ki, hogy a bizottság politikai eszközként vetette be a trösztellenes eljárást annak érdekében, hogy javítsa a kisebb tagállamok alkupozícióját a Gazprommal szemben, miközben az EU és Oroszország viszonya most meglehetősen feszült.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Versenykorlátozás gyanújával vizsgál két céget a GVH »