Kihúzzák a szőnyeget az egyéni lakáskiadók alól

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Szűkül a mozgásterük az egyéni lakáskiadóknak, csökken a rövid távú lakásbérlet hozama, viszont növekszik az integrált ingatlanszolgáltatást és stabil hozamot nyújtó profi cégek iránti kereslet - derül ki a Mantra Development piaci előrejelzéséből.

Előre törnek az integrált szolgáltatók

2013-ban 15-20 millió forint körül akár egy 55-60 négyzetméteres, jobb elhelyezkedésű, jó állapotú belvárosi lakást is vásárolhattunk, amit, ha rövid távra adtunk ki, akkor kb. évi 15-20 százalékos bruttó hozamot érhettünk el, hosszú távon pedig 8-9 százalék körülit.

A lakások ára 4 év alatt megduplázódott, mindeközben az airbnb-n elérhető bevételek lényegében nem nőttek, viszont a hosszú távú bérleti díjak jelentősen, 80-100 százalékkal magasabb értéket mutatnak. Idén 25 millió forintból már csupán egy 25-30 négyzetméteres belvárosi lakást tudunk venni, amivel az airbnb-n kiadva 10-13 százalékos bruttó hozamunk lehet, míg hosszú távon 5-7 százalék a reális hozam.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A társaság szerint ebben a hozamkörnyezetben már nem lehet vakon lövöldözni. Manapság inkább csak a profik, a hatékonyan működő vállalkozások képesek elérni a 7-8 százalékos hozamszintet. A magányos farkasoknak olykor be kell érni a 3-4 százalék hozamokkal, ami a ráfordított időt és energiát hozzáadva már nem is olyan nagy siker.

Az elmúlt években, a szárnyaló áraknak és a még mindig élénk befektetési piacnak köszönhetően egyre több profi cég jelent meg a legkülönbözőbb szolgáltatásokkal a kiadási céllal lakást vásárlók számára. A kulcs (vagyis a minél magasabb potenciális hozam) azonban a hatékonyság, mind a kivitelezés, mind az üzemeltetés terén, amit egyedileg szinte lehetetlen elérni.

"Mi az ingatlanra elsősorban, mint szolgáltatásra gondolunk. A lényeg, hogy nem csupán új építésű lakásokat árulunk, amiket akár ki is lehet adni, hanem a tervezéstől, a kivitelezésen át, a belsőépítészeten, a berendezéseken és bútortokon keresztül, a tényleges üzemeltetésig mindent biztosítunk és kezelünk, viszonylag egységes, így jóval hatékonyabb módon, ami pozitívan hat az elérhető hozamokra. Ez egy olyan új megközelítésű, integrált szolgáltatás, amiben az ügyfelek válláról rengeteg terhet veszünk le. Mi profi fejlesztők és üzemeltetőkként jóval hatékonyabban tudjuk végrehajtani a feladatokat.” - mondta Mayer Róbert, a Mantra Development cégcsoport tulajdonosa, a Simona Ház, a Lotus Residence és a Jókai20 projektek képviselője.

A zuhanó mutató

A társaság emlékeztet: a válság utáni lakáspiaci szárnyalás óta eltelt 4-5 évben volt egy fontos mutató, ami az átlagárak emelkedésével szinte folyamatosan zuhant. Ez pedig a befektetési típusú lakásvásárlások várható hozama.

2013-ban, Budapest belvárosában, értéknövekedés nélkül kalkulálva, akár még 20-30 százalékos éves hozamokat is könnyedén el lehetett érni, ám mára ez a mutató jócskán 10 százalék alá zuhant, még a legjobb minőségű és legkelendőbb belvárosi lakások esetében is.

Ennek oka egyértelműen a hatalmas kereslet okozta árnövekedés, amit a rövid távú kiadásból elérhető potenciális bevétel nem tudott követni, csupán egyes helyeken a hosszú távú bérleti díjak. Ma már jóval alacsonyabb hozamra számíthatnak azok, akik ingatlanba fektetnének.

A helyzet változott

Aki 2013 és 2017 között vásárolt lakást befektetési céllal, az vélhetően az adott pillanatban elérhető hozamokkal kalkulálva hozta meg az üzleti döntését. A rövid távú lakáskiadásból származó bevételek ugyan nem nőttek érdemben ez idő alatt, de a hosszú távú bérleti díjak (albérletárak) egyes helyszíntől függően 50-100 százalékkal is emelkedtek, így sokan vissza is pártoltak a komoly energiákat és egyre élesebb versenyt jelentő airbnb piacról a klasszikus hosszú távú kiadásra, ahol 2014-es vételárakhoz viszonyítva a mai bérleti díjakkal akár 15 százalékos hozamot is el tudnak érni.

A helyzet azonban változott, és a most piacra lépő, új befektetőknek sokkal tudatosabban kell lakást választaniuk, és meg kell elégedniük a 6-8 százalék körüli hozamokkal – hívta fel a figyelmet a Mantra Development.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Légy résen, és olcsóbb albérlethez juthatsz ! »