Kína bankválság felé sodródásától tartanak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a jüanban denominált új hitelek kihelyezése Kínában áprilisban, miközben a döntéshozók próbálják támogatni az amerikai kereskedelmi fenyegetések miatt új kockázatokkal szembesülő kínai gazdaságot.

Jelentett a jegybank

A kínai jegybank pénteken közölte, hogy a bankok 1180 milliárd jüan (186,37 milliárd dollár) értékben folyósítottak új hiteleket áprilisban. Elemzők 1100 milliárd jüant vártak, valamivel kevesebbet a márciusi 1120 milliárd jüannál. A jüanhitelek állománya az év első négy hónapjában 6040 milliárd jüannal nőtt, 13,5 százalékkal gyorsabban mint az előző év azonos időszakában.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Áprilisban a lakosságnak nyújtott, jórészt jelzáloghitelek összege 528,4 milliárd jüanra süllyedt az előző havi 580 milliárd jüanról. A vállalatoknak nyújtott hitel összege a márciusi 565,3 milliárd jüanról 572,6 milliárd jüanra nőtt. A lakossági hitelezés aránya a teljes banki hitelfolyósításon belül 44,8 százalékra csökkent a márciusban mért 52 százalékról.

Bankválság a kertek alatt

Az azonnal felhasználható készpénz és a látra szóló betétek, valamint a lekötött betétek egyenlegét tartalmazó M2 pénzmennyiség éves összevetésben 8,3 százalékkal nőtt áprilisban. Elemzők 8,5 százalékra számítottak a márciusi 8,2 százalékos emelkedés után. Tavaly rekordnagyságban, 13 ezer 530 milliárd jüannal bővült a bankok által kihelyezett hitelek állománya, meghaladva az előző évi 12 ezer 650 milliárd jüant.

Annak ellenére született az újabb rekord, hogy a kínai kormányzat komoly erőfeszítéseket tett az erős eladósodottságból fakadó kockázatok mérséklésére. A központi bank és a kormány már harmadik éve próbálja csökkenteni a pénzügyi rendszert fenyegető kockázatokat, amelyek a hitelezés gyors bővüléséből fakadnak.

A Nemzetközi Fizetések Bankja arra figyelmeztetett, hogy bankválsághoz vezethet az adósságállomány gyors növekedése. Egyes elemzők szerint egyelőre nem várhatóak újabb intézkedések az eladósodottság szintjének csökkentésére, mivel a döntéshozók kivárnak, hogy fel tudják mérni, mekkora nyomást gyakorol a kínai gazdaságra az Egyesült Államokkal való kereskedelmi viszály fokozódása. A kínai gazdaság az első negyedévben a vártnál erősebb mértékben, 6,8 százalékkal bővült, az elemzők azonban arra számítanak, hogy az év végére 6,5 százalékra lassul az ütem kereskedelmi sokkok nélkül is.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Termetes visszaesés jön az osztrák gazdaságban »