Kína eredményeit méltatta a kínai bankelnök

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Fenomenális teljesítményt mutatott fel Kína az elmúlt négy évtizedben az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) elnökének vasárnap Pekingben tartott beszéde szerint.

Dicshimnusz

Nakao Takehiko az ADB (Asia Development Bank) elnöke a vasárnap megnyílt pekingi China Development Forum 2018 fejlesztési fórumon tartott beszédében elmondta, hogy az egy főre jutó bruttó hazai termék látványos növekedésének köszönhetően Kína a világ egyik legszegényebb országából a középső kategória tetejére küzdötte fel magát.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

A szegénység nagymértékben visszaesett: míg 1978-ban 250 millióan éltek vidéken a nemzeti szegénységi küszöb alatt, addig 2017-re számuk 30 millióra csökkent. Kína ezalatt a negyven év alatt a legalapvetőbb mezőgazdasági és ipari termelést folytató országból globális feldolgozóipari motorrá fejlesztette fel magát, mostanra pedig már megindult a belső fogyasztásra és szolgáltatóipari szektorra támaszkodó növekedés felé vezető úton.

"Kína mostanra a nemzetközi élvonalba küzdötte fel magát olyan területeken, mint például az online kereskedelem vagy az erőforrás-megosztó gazdaság" - mutatott rá, kiemelve, hogy a feltörekvő vállalkozói réteg az új technológiai fejlesztési eredményekkel teljesen új innovatív ipari ágazatokat hoz létre.

A siker zálogát is megjelölte

Leszögezte, hogy véleménye szerint Kína látványos sikerei mögött a "szociális hajtóerő" rejlik mint meghatározó tényező. "Az 1978-ban útjára indított reformok szabad utat nyitottak az emberek fejlődési és fejlesztési törekvései, a jobb élet utáni vágyuk megvalósítása előtt" - fogalmazott.

Nakao Takehiko beszédében méltatta Kína megingathatatlan elkötelezettségét a szabadpiaci, szabadkereskedelmi és szabad beruházási rendszer adoptálása mellett. Az ADB elnöke szerint a világ második legnagyobb nemzetgazdasága előtt továbbra is az egyik legnagyobb kihívás annak biztosítása, hogy a teljes lakosság egyaránt részesedhessen az elért gazdasági eredményekből azzal együtt is, hogy már milliókat sikerült a szegénységből kiemelni. Komoly kihívást jelent emellett Kína számára még a klímaváltozás hatásainak a kezelése, a környezeti károk mérséklése, valamint a népesség elöregedése is - mondta el az ADB elnöke.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Vegyes mozgás az ázsiai piacokon »