Kína: esik a kereslet, csökkennek a termelői árak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Három éve először csökkentek a termelői árak Kínában a múlt hónapban, mert a gyengülő bel- és külföldi kereslet csökkenése miatt a kínai gyártóknak lejjebb kellett vinniük az áraikat, hogy megőrizhessék piaci részesedésüket.

A kínai statisztikai hivatal pénteken közölt adatai szerint a termelői árak éves összevetésben 0,3 százalékkal mérséklődtek, ezzel először csökkentek 2016 augusztusa óta. Április óta már hónapról hónapra egyre kevésbé emelkedett a termelői árindex. Az előző hónapban az árak emelkedése megállt, és elemzők júliusra is stagnálást vártak. A kereslet gyengülése mellett a nyersolaj, a vasérc és egyéb nyersanyagok árainak visszaesése is hatással volt a júliusi adatra. A legsúlyosabb, 8,3 százalékos éves árzuhanás Kínában a kőolaj- és földgázkitermeléssel foglalkozó vállalatokat sújtotta.

A termelői árak meredek visszaesése volt tapasztalható az olajfinomítók és a vegyi üzemek körében is. Egyes építési alapanyagok ára is jelentősen gyengült júliusban, mivel a szélsőséges meleg, illetve a nagy esőzések folytán számos építkezést átmenetileg fel kellett felfüggeszteni. A fogyasztói árak éves összehasonlításban 2,8 százalékkal emelkedtek júliusban, egyre közeledve a 3 százalékos célszámhoz az előző két hónapban egyformán 2,7 százalékos adat után. A júliusi növekedés ezzel 17 havi csúcsra ért, enyhén felülmúlta a 2,7 százalékos elemzői várakozásokat.

A változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció 1,3 százalékos volt, az előző két hónap 1,6 százalékos adata után. Az élelmiszerek fogyasztói ára 2012 januárja óta a legnagyobb mértékben ugrott meg júliusban: éves összevetésben 9,1 százalékkal nőtt a júniusi, 8,3 százalékos emelkedés után. Az afrikai sertéspestis járvány miatt lecsökkent sertésállomány továbbra is magasan tartja a disznóhús árát, a szélsőséges időjárás miatt pedig a gyümölcsárak is az egekben maradtak. A sertéshús 18,2 százalékkal, a gyümölcsök pedig 39,1 százalékkal drágultak júliusban az egy évvel korábbihoz képest.

A drágulás ugyanakkor némileg mérséklődött júniushoz képest, amikor 21,1 illetve 42,7 százalék volt. Havi összevetésben 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 0,1 százalékos csökkenés után. Az ipari kereslet alakulását tükröző termelői árak csökkenése újra felszínre hozhatja a deflációs félelmeket, valamint agresszívabb gazdaságélénkítő intézkedések elfogadására késztetheti a hatóságokat.

A kínai és a hongkongi tőzsdei indexek a hírre újból visszaestek pénteken, miután épp kezdtek magukra találni a jüan árfolyamának gyengülése, és az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus fejleményei okozta bizonytalanság után. Az arany ára pénteken ismét az unciánkénti 1500 dollár fölött alakultak annak köszönhetően, hogy a két gazdasági nagyhatalom közötti kereskedelmi háború és a világgazdaság növekedésének lassulása miatt támadt aggodalmak hatására megnőtt az érdeklődés a biztonságosabbnak ítélt befektetések iránt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

EU-Kína megállapodás az áruk védelméről »