Kína gazdasága belassította Japán exportját

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Japán exportja már a nyolcadik egymást követő hónapban csökkent júliusban, mivel termékeinek legnagyobb felvevő piaca, Kína gazdasági növekedése lassul.

A japán pénzügyminisztérium hétfőn azt közölte, hogy a júliusi kivitel 1,6 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. A Kínába irányuló japán kivitel 9,3 százalékkal esett júliusban, míg az onnan származó japán import 2,8 százalékkal nőtt éves összevetésben. Július végén a japán kormány 1,3 százalékról 0,9 százalékra rontotta a március végével záródó folyó pénzügyi évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését elsősorban a kedvezőtlen exportadatok miatt.

Japán teljes júliusi importja 1,2 százalékkal mérséklődött és ezzel 249,6 milliárd jen (csaknem 2,35 milliárd dollár, 100jen=275,75 forint) külkereskedelmi aktívummal zárta a múlt hónapot. Japánnak 579,4 milliárd jen többlete keletkezett az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben júliusban, ami 15,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A múlt hónapban Japán exportja az Egyesült Államokba 8,4 százalékkal emelkedett, ahonnan a behozatala szerényebben, 3,5 százalékkal nőtt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mélységi rekordokat dönt az amerikai export »