Kína hasít, de mi mibe fektessünk?

| forrás:
TF-információ/mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A vártnál kissé nagyobb mértékben nőtt a kínai gazdaság az első negyedévben az erős fogyasztói keresletnek, a nagy teljesítményű exportnak és a meglepően robusztus ingatlanpiaci beruházásoknak köszönhetően.

Jobb, mint várták

A statisztikai hivatal kedden közzétett jelentése szerint Kína bruttó hazai terméke (GDP) éves összevetésben 6,8 százalékkal bővült január-márciusban, csakúgy mint a tavalyi utolsó negyedévben. Elemzők valamivel gyengébb ütemet, 6,7 százalékot vártak.

Negyedéves összevetésben 1,4 százalékkal bővült a kínai gazdaság az első negyedévben, lassult a tavalyi utolsó negyedévben mért 1,6 százalékhoz képest. Elemzők erősebb növekedésre, 1,5 százalékra számítottak. Az első negyedévben a gazdasági növekedés majdnem 80 százalékát a belső fogyasztás biztosította. Az utóbbi 11 negyedévben rendre 6,7 és 6,9 százalék között mozgott a GDP-növekedés üteme, miközben a munkanélküliségi ráta és az infláció stabil maradt.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Kína gazdasága tavaly 6,9 százalékkal nőtt, hét éve óta először gyorsult a növekedés. Az első negyedévben mért 6,8 százalékos ütem kényelmesen fölötte áll a kínai kormány által az idei évre kitűzött 6,5 százalékos célnak, így bőven maradt mozgástere a döntéshozóknak a pénzügyi rendszert fenyegető kockázatok további csökkentésére és a légszennyezettség elleni küzdelemre.

Bár a hatóságok többször megígérték a vállatok adósságállományának csökkentését, a gyakorlatban csak óvatos lépéseket tettek, hogy elkerüljék a termelés növekedésének leállását.

Figyeljünk a bankokra

A kínai bankok nagy része felülteljesítő volt idén a tőzsdén - hívta fel a figyelmet Sarah Lien az Eastspring portfóliómenedzsere. Peking azonban nemsokára még jobban beleállhat a pénzügyi szektor megtisztításába, ezért a CNBC cikke szerint a nagyobb, stabilabb és jobban menedzselt vállalatokra érdemes összpontosítani.

Az Eastspring nincs egyedül a véleményével, más nagy befektetők például a BlackRock vagy a Credit Suisse szerint is az olyan megabankoknak, mint az Industrial and Commercial Bank of China vagy a China Construction Bank is van még terük az erősödésre.

Mióta Hszi Csin-ping a kínai elnök, az ország megduplázta erőfeszítéseit a pénzügyi szektor újrastrukturálásával kapcsolatban. Ennek egyik fontos lépése volt, hogy egybeolvasztották a banki és a biztosítási felügyeletet.

Mit hoz a jövő?

A világ második legnagyobb gazdaságának lendülete minden bizonnyal elősegíti a szinkronizált globális növekedési folyamat fenntartását továbbra is, noha az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi feszültségek fokozódása dollármilliárdokban mérhető hatást fog gyakorolni az üzletmenetre.

Közgazdászok arra számítanak, hogy a következő negyedévekben kissé lassul a kínai gazdaság növekedése, párhuzamosan azzal, ahogy a pekingi kormány az infrastrukturális projektek visszafogására kényszeríti a helyi kormányzatokat az eladósodottság elleni küzdelem jegyében. Emellett várhatóan tovább hűl az ingatlanpiac a spekuláció visszaszorítását célzó szigorú kormányzati intézkedések következtében.

Ezt olvasta már?

Lassult az új lakások áremelkedése »