Kína hasít, de mi mibe fektessünk?

| forrás:
TF-információ/mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A vártnál kissé nagyobb mértékben nőtt a kínai gazdaság az első negyedévben az erős fogyasztói keresletnek, a nagy teljesítményű exportnak és a meglepően robusztus ingatlanpiaci beruházásoknak köszönhetően.

Jobb, mint várták

A statisztikai hivatal kedden közzétett jelentése szerint Kína bruttó hazai terméke (GDP) éves összevetésben 6,8 százalékkal bővült január-márciusban, csakúgy mint a tavalyi utolsó negyedévben. Elemzők valamivel gyengébb ütemet, 6,7 százalékot vártak.

Negyedéves összevetésben 1,4 százalékkal bővült a kínai gazdaság az első negyedévben, lassult a tavalyi utolsó negyedévben mért 1,6 százalékhoz képest. Elemzők erősebb növekedésre, 1,5 százalékra számítottak. Az első negyedévben a gazdasági növekedés majdnem 80 százalékát a belső fogyasztás biztosította. Az utóbbi 11 negyedévben rendre 6,7 és 6,9 százalék között mozgott a GDP-növekedés üteme, miközben a munkanélküliségi ráta és az infláció stabil maradt.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Kína gazdasága tavaly 6,9 százalékkal nőtt, hét éve óta először gyorsult a növekedés. Az első negyedévben mért 6,8 százalékos ütem kényelmesen fölötte áll a kínai kormány által az idei évre kitűzött 6,5 százalékos célnak, így bőven maradt mozgástere a döntéshozóknak a pénzügyi rendszert fenyegető kockázatok további csökkentésére és a légszennyezettség elleni küzdelemre.

Bár a hatóságok többször megígérték a vállatok adósságállományának csökkentését, a gyakorlatban csak óvatos lépéseket tettek, hogy elkerüljék a termelés növekedésének leállását.

Figyeljünk a bankokra

A kínai bankok nagy része felülteljesítő volt idén a tőzsdén - hívta fel a figyelmet Sarah Lien az Eastspring portfóliómenedzsere. Peking azonban nemsokára még jobban beleállhat a pénzügyi szektor megtisztításába, ezért a CNBC cikke szerint a nagyobb, stabilabb és jobban menedzselt vállalatokra érdemes összpontosítani.

Az Eastspring nincs egyedül a véleményével, más nagy befektetők például a BlackRock vagy a Credit Suisse szerint is az olyan megabankoknak, mint az Industrial and Commercial Bank of China vagy a China Construction Bank is van még terük az erősödésre.

Mióta Hszi Csin-ping a kínai elnök, az ország megduplázta erőfeszítéseit a pénzügyi szektor újrastrukturálásával kapcsolatban. Ennek egyik fontos lépése volt, hogy egybeolvasztották a banki és a biztosítási felügyeletet.

Mit hoz a jövő?

A világ második legnagyobb gazdaságának lendülete minden bizonnyal elősegíti a szinkronizált globális növekedési folyamat fenntartását továbbra is, noha az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi feszültségek fokozódása dollármilliárdokban mérhető hatást fog gyakorolni az üzletmenetre.

Közgazdászok arra számítanak, hogy a következő negyedévekben kissé lassul a kínai gazdaság növekedése, párhuzamosan azzal, ahogy a pekingi kormány az infrastrukturális projektek visszafogására kényszeríti a helyi kormányzatokat az eladósodottság elleni küzdelem jegyében. Emellett várhatóan tovább hűl az ingatlanpiac a spekuláció visszaszorítását célzó szigorú kormányzati intézkedések következtében.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Ütik, vágják egymást a vámlovagok

Régi fogalom került elő: a vámháború. Donald Trump, USA elnök indította a...

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Áláthatóbbak lesznek a bankszámlaköltségek »

4IG 3660 (1,10 ) ALTEO 695 (2,21 ) ALTERA 800 (0,63 ) ANY 1325 (1,15 ) APPENINN 597 (1,19 ) CIGPANNONIA 431 (1,29 ) Duna House A 4020 (0,50 ) ESTMEDIA 173 (7,45 ) FUTURAQUA 52 (1,56 ) KONZUM 2970 (-1,98 ) MOL 2718 (-0,15 ) MTELEKOM 406 (0,62 ) NORDTELEKOM 38 (1,33 ) NUTEX 43 (4,88 ) OPUS 629 (-0,16 ) OTT1 272 (3,03 ) PANNERGY 680 (-0,58 ) RICHTER 4888 (0,16 ) TAKAREK 661 (-2,79 ) ZWACK 17600 (-0,28 )