Kína lassulni fog, és ez így van rendjén

| forrás:
mti/TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A kínai gazdaság növekedése előzetes számítások szerint 6,9 százalékra gyorsult tavaly a 2016. évi 6,7 százalékról, ami 26 éve a legkisebb bővülés volt. 2018 azonban már mást hozhat.

Nem fordulat, de...

Az ázsiai ország statisztikai hivatalának csütörtökön közölt nem végleges adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 6,8 százalékkal nőtt éves összevetésben a tavalyi utolsó negyedévben.

A bővülés üteme megegyezett a harmadik negyedévivel és felülmúlta a szakértők által várt 6,7 százalékot. Negyedéves összevetésben a tavalyi utolsó három hónapban a gazdaság a szakértők által várt mértékben, 1,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévi 1,7 százalékos bővülést követően.

"A fordulat túl erős kifejezés lenne" - mondta Tom Orlik, a Bloomberg ázsiai vezető közgazdásza. "Még mindig nagy az államadósság és jelentősek a strukturális kérdéseket illető kihívások. Azonban a 2016 elején eluralkodó félelmek egy nagyobb gazdasági megrázkódtatástól és a tavalyi év kezdetén előrevetített lassulással szemben a kínai gazdaság 2017-ben felülmúlta a várakozásokat."

Az igazi fellendülés mértéke tavalyhoz képest még nagyobb is lehetett, mint a hivatalos számadatok, amint azt a Financial Times megjegyzi, mivel a korábbi visszaesés valódi mértéke soha nem derült ki az adatok tartományi szintű elcsalása miatt. Az elmúlt hetekben több régió is elismerte, hogy megpiszkálták a számokat.

Lassulás jöhet, és ez talán így a jó

Ami a jövőt illeti a kínai gazdaságért inkább lehet aggódni majd idén, mivel a kormánynak 2018-ban már muszáj lesz valamit kezdenie az államadóssággal és az erősen környezetszennyező gyárakkal. E két okra hivatkozva, a Reuters által megkérdezett 70 elemző előrejelzése szerint Kína GDP-növekedése 2018-ban 6,5 százalékra lassul.

A kínai gazdaság növekedését, amely a világ egyik leggyorsabbja volt az elmúlt évtizedekben, nagyrészt a növekvő adósság táplálja. Az ország teljes hitelállománya a tavalyi év első félévében riasztó méreteket öltött, 274 százaléka volt a GDP-nek, ami több mint kétszerese a 2008-as aránynak, a Deutsche Bank becslése szerint. Mind az S&P, mind a Moody's leminősítette tavaly a kínai államadósságot.

Az erősebb növekedéssel a háta mögött a kormány jobb pozícióban érezheti magát, és nagyobb hangsúlyt fektethet a jelentős kockázatok csökkentésére, beleértve a pénzügyi szektor kockázatait, de akár a szegénység felszámolása is nagyobb figyelmet kaphat. Ez persze a GDP növekedés kárára mehet, de javítja Kína hosszú távú gazdasági kilátásait.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

IMF: itthon erőteljesebb lesz a gazdasági növekedés »