Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Még Donald Trump is képes meglepetést okozni. Ezúttal egy vállalatfelvásárlást blokkolt az amerikai elnök nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Valójában az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Ön szerint Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet? Szavazzon!

Reális a veszély Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban már az 5G hálózatok államosítása is szóba került. Most is szinte elkerülhetetlen volt az elnöki vétó, mert a szingapúri székhelyű Broadcom komoly befolyást szerzett volna egy részpiacon, miközben a Huawei már bevásárolta magát egy másik részpiacra. Ily módon szabályosan kínai harapófogóba került volna egy kulcstechnológia amerikai belső piaca. Nem szabad alábecsülni a kínai előretörést, mert a távol-keleti ország már rég túllépett azon a szinten, amikor még csak lemásolták a nyugati technológiát. Önálló űrhatalomról van szó, mely a robotizálás terén éppúgy a topon van, ahogy az információ továbbítás területén is megkerülhetetlenné vált. Kína a világ poros műhelyéből észrevétlenül az egyik vezető technológiai központtá nőtte ki magát. Ráadásul egy dinamikus gazdaság áll a fejlesztők mögött. Küszöbön állhat Kína élre törése.

Indokolatlan a pánik Az amerikai elnök imádja a látványos akciókat és a kézi vezérlést. Ezúttal sem tudta megtagadni önmagát, s elnöki rendelettel interveniált a piacon. Ráadásul, megint, mint az elefánt a porcelánboltban. Mert ugyan megakadályozta, hogy a szingapúri Broadcom felvásárolja az amerikai Qualcommot. De így majd a multi Intel teheti rá a kezét a vállalatra. Ami legalább annyi kérdést vet fel az amerikai belső piacon, mint a távol-keletiek előretörése. Valójában eltúlzott az elnök Kína szindrómája. Persze, továbbra is Peking az Egyesült Államok legfőbb hitelezője, de ettől az amerikai felsőoktatás agyelszívó mechanizmusai továbbra is vidáman működnek a világszerte. Nem kell attól tartani, hogy a legtehetségesebb diákok vagy a legelhivatottabb mérnökök majd épp a pekingi szmogot választják a napfényes Kalifornia helyett. Szóval Kína ott van a technológiai élmezőnyben, de az élre törésre nincs esélye.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ellenállhatatlanul tör előre az 5G »