Kínát nem lehet megijeszteni a kereskedelmi háborúval

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kína élesen bírálta az exportjára kivetni tervezett amerikai vámemelés keretösszegének növelését és ellenintézkedéseket helyezett kilátásba, hangsúlyozva, hogy nem riad vissza a kereskedelmi háború következményeitől.

Donald Trump amerikai elnök csütörtök este 100 milliárd dollárral emelte meg a tétet a Kínával folytatott külkereskedelmi vitában.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Az eredetileg 50 milliárd dollár értékű kínai importra kilátásba helyezett vámemelést további 100 milliárd dollár importértékkel növelte meg, miután Kína az eredeti intézkedésre tett ellenlépésként a maga részéről is összeállított egy 50 milliárd dollár értékű listát amerikai importcikkekből.

A kormány adó- és vámügyi bizottsága (Customs Tariff Commission of the State Council) 14 termékkategóriába eső 106 terméknél döntött a megemelt vámok kivetéséről - jelentette be szerdán honlapján a pekingi pénzügyminisztérium.

A minisztérium közleménye leszögezte: az amerikai intézkedés "a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak egyértelmű felrúgását jelenti", valamint "súlyosan sérti Kínának a WTO szabályrendszerében biztosított jogait és veszélyezteti gazdasági érdekeit és biztonságát".

Kína ellenáll minden nyomásnak

A pekingi kereskedelmi minisztérium szóvivője az újabb amerikai intézkedést kommentálva pénteken kijelentette: Kína "a költségekre való tekintet nélkül" ellenáll minden nyomásnak és kész "többrétű ellenintézkedéseket" tenni, ha az Egyesült Államok nem tágít az egyoldalú protekcionista gyakorlatától.

"Kína álláspontja egyértelmű az amerikai-kínai kereskedelmi vitát illetően: nem akarunk kereskedelmi háborút, de nem is tartunk tőle" - szögezte le.

Olvastad már? Megrángatta az árupiacokat a vámháború
A világ részvénypiacai eséssel reagáltak a növekedési kilátásokat veszélyeztető fejleményekre, az árupiacon pedig a ciklikus árupiaci javak sínylették meg leginkább a két vezető gazdasági hatalom eddigi csörtéjét. Az olaj és az ipari fémek kezdetben nagyot esetek, az arany pedig új lendületet kapott, mint biztonsági menedék - írja Ole Hansen, Saxo Bank elemzője.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nincs gond, van elég gabona Ázsiában »