Kinyitja pénztárcáját a svéd kormány

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A svéd kormány 24 milliárd koronával (792 milliárd forint) növeli a munkahelyteremtésre, a romló oktatási eredmények javítására és az országba érkező menekültek ellátására szánt keretösszeget a jövő évre tervezett költségvetésben - jelentette be a balközép kormány hétfőn.

Ezen az összegen belül a kormány mintegy 5,5 milliárd koronát szán a lakáshiány enyhítésére, a tanárok fizetésének emelésére, a legrosszabban teljesítő iskolák felzárkóztatására, a nyugdíjasok adóterheinek csökkentésére és a klímaváltozás elleni küzdelemre.

A svéd kormány több mint 1 milliárd koronával támogatja a helyi önkormányzatokat a menekültekkel kapcsolatos feladataik ellátásában. Svédország mintegy 80 ezer menekült érkezésével számol idén. A kihívások leküzdéséhez elengedhetetlen, hogy befektessünk Svédországba - mondta Magdalena Andersson pénzügyminiszter.

Be kell fektetni az otthonteremtésbe, az infrastruktúrába, a tudásba és versenyképességbe, a fenntartható társadalom kialakításába. Az extra kiadásokat a kormány az adókedvezmények mérséklésével, valamint az üzemanyagadó növelésével fedezné. A svéd gazdaság idén és jövőre is várhatóan 2,8 százalékkal bővül. A növekedést veszélyeztetheti ugyanakkor a kínai gazdaság lassulása, valamint a szomszédos Finnország és Norvégia gazdasági problémái is.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A szállodaipar heveri ki elsőként a járvány kárait »