Kirobbanó formában a hazai lakáspiac

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A lakáspiac további növekedésére számít a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kiegyensúlyozott és fenntartható gazdasági növekedés, a kedvező foglalkoztatási helyzet és az emelkedő reáljövedelmek, valamint a kormányzati otthonteremtési program eredményeképpen - mondta Hornung Ágnes, a tárca államtitkára egy szakmai konferencián kedden Budapesten.

Egyre több a CSOK és az építési engedély

Kifejtette, tavaly januártól idén augusztusig 46 ezer családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kérelmet fogadtak be, csaknem 143 milliárd forint értékben. Jelentősen nőtt, a befogadott kérelmeken belül már 68 százalék az új lakás vásárlására igényelt támogatás.

Idén az első fél évben 40 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint az előző év azonos időszakában, ezt lassabban követi az átadott lakások számának növekedése, de a trend pozitív - jelezte Hornung Ágnes.

A HG Media Fókuszban: Panelreneszánsz című konferenciáján László Tamás országgyűlési képviselő (Fidesz) hangsúlyozta, a tervezett kormányzati panelfelújítási programnak csak kis része a panel épületek visszabontása olyan helyeken, ahol városképi szempontból, illetve a lakók egyetértése alapján erre lehetőség van.

A lakótelepek teljes körű megújítása a cél, az eddigi vizsgálatok összefoglalása alapján egy-két hónapon belül elkészül egy vitairat, amelyet társadalmi egyeztetésre bocsátanak, átfogó program 2018-ban indulhat el - fejtette ki.

Jelentős potenciál

Hornung Ágnes hangsúlyozta, jelentős potenciál van a lakáspiacban, de a beinduláshoz szükség volt a serkentő állami intézkedésekre.

Felidézte, hogy tavalyi lakáspiaci fordulat után az épített új lakások száma elérte a 10 ezret, idén ennél magasabb számot várnak.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az építőipar korábbi mélyrepülése miatt a kapacitások nem tudtak olyan gyorsan bővülni, ahogy a kereslet megélénkült, korlátot jelent a munkaerőhiány, illetve az építőanyag-hiány.

A projektek mintegy 20 százaléka késésben van, de bíznak abban, hogy a kormányzati munkaerőpiaci intézkedések az építőiparnak is segítenek - közölte.

Adóvisszatérítés és kamattámogatás

Hornung Ágnes jelezte azt is, folyamatosan nő az adóvisszatérítési támogatás összege és a kamattámogatott hitelek száma is.

Hozzátette, felülről nyitott előirányzat van a költségvetésben, amely biztosítja a szükséges forrásokat. Tavaly 150, idén mintegy 210, 2018-ra pedig 230 milliárd forintot terveztek erre a célra.

Elmondta: folyamatban vannak az egyeztetések arról, hogyan lehetne tovább élénkíteni ezt a piacot, illetve célzottabbá tenni az otthonteremtési rendszert.

László Tamás elmondta, a 800 ezer hazai lakótelepi lakás mintegy 20-25 év alatt épült, a panelépületek megújítását is 20-25 évre tervezi a kormányzat.

A panelvilág megújítása önkéntes alapon történhet, az állam az állapotfelvételben, a megújulás előkészítésében, a folyamat koordinálásában, ellenőrzésében vehet részt - fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy vannak kidolgozás alatt álló pénzügyi konstrukciók, és gyorsan elindítható mintaprojektek is.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Júniusban nőtt a németországi infláció »