Kissé leassultak a horvátok a második negyedévben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az előző negyedévnél lassabban, 2,4 százalékkal nőtt a horvát bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal szerdán.

Ez a huszadik negyedév, amelyikben nőtt a GDP Horvátországban, az előző negyedévben 3,9 százalékkal bővült. A jelentés szerint a bővülés a bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedésének köszönhető. Ezek a beruházások 8,2 százalékkal bővültek, lassabban, mint az előző negyedévben, amikor 11,5 százalékkal nőttek. Az export 1,3 százalékkal, az import ugyanakkor 6,7 százalékkal nőtt a második negyedévben. A végső fogyasztási kiadások 2,7 százalékkal nőttek éves szinten, lassabban, mint az előző negyedévben, amikor 4,4 százalékos volt a növekedés.

Nőtt az állam fogyasztása, éves szinten 3,9 százalékra, amely az előző negyedévben még 3,1 százalékon állt. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a második negyedévben 0,2 százalékkal bővült a GDP az ezt megelőző negyedévhez képest, míg éves szinten 2,5 százalékkal nőtt.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Gyorsabb növekedést produkál az ukrán GDP »