Kitart az európai fellendülés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Kissé jobbnak bizonyult a vártnál, de csökkent februárban az előző havihoz képest az IHS Markit gazdaságkutató intézet euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI), ami a teljesítménynövekedés ütemének a lassulását jelzi. A magyar BMI szezonálisan kiigazított februári értéke 57,4, az index kisebb a januári (61,1) értéknél. A korábbi februárokkal összevetve azonban az idei a második legmagasabb februári érték, holtversenyben 1999 második hónapjával, meghaladja a hosszú távú februári átlagot (52,6), és az elmúlt három év átlagát (56,0) is - jelentette csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A BMI februári végleges 58,6 pontja a feldolgozóipari teljesítmény lendületes növekedését tükrözi ugyan, de kissé visszafogottabb ütemben a januárinál, amikor 59,6 ponton állt a mutató. A februári BMI előzetes értéke 58,5 pont volt és a piacok a végleges érték esetében is ennyire számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Februári értékével az euróövezeti feldolgozóipari BMI már az 56. hónapja tartózkodik az 50 pontos határ felett és meghaladja a mutató kalkulációjának a kezdete óta kialakult 51,8 pontos átlagot is.

Így teljesítettek az országok

Februárban Hollandia érte el a legmagasabb BMI értéket az euróövezetben 63,4 ponton, ami a felmérés történetének abszolút rekordja. A második legmagasabb Németország 60,6 pontja lett februárban, ami viszont négy hónapja a legalacsonyabb érték az ország esetében.

Ausztria februári feldolgozóipari BMI-je 59,2 pontra, kilenc havi mélypontra csökkent, Olaszországé 56,8 ponton öt havi mélypontra csúszott le. Az írországi BMI 56,2 ponton négy havi mélypontot érintett. Görögország viszont 212 havi csúcsot ért el a februári 56,1 pontjával.

A spanyol BMI 56,0 pontra, három havi csúcsra emelkedett, a francia viszont hat havi mélypontra csúszott le az elért 55,9 ponttal.

Rekord közelében

A legfrissebb adatok annak ellenére is az euróövezeti feldolgozóipar 18 éve legjobb felfutási szakaszát jelzik, hogy februárban már a második hónapja csökkent az előzőhöz képest a BMI értéke - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Kiemelte: az első negyedévi átlagos BMI így is a legmagasabb 2000 tavasza óta és alig marad el a tavalyi negyedik negyedévi rekordközeli értéktől. Különösen a növekedés széles bázisa ad okot a bizakodásra, hiszen minden egyes vizsgált országban a teljesítmény lendületes emelkedéséről árulkodnak az adatok - mondta, kiemelve, hogy még Görögország is tizennyolc éve a legjobb teljesítményt tudta elérni.

Vannak azonban az elkövetkező hónapokban a növekedési ütem lassulására utaló jelek is - tette hozzá. Az exportmegrendelések növekedése 11 hónapja a leglassúbbnak bizonyult. A munkahelyteremtés üteme pedig amellett, hogy a felmérés 22 éves történetében a legmagasabbak között van, már szintén némi lassulást mutat.

Optimistábbak a magyarok

A válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A termelési mennyiség indexe csökkent januári értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, amivel már harmincadik alkalommal a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve. A mostani értéknél 1995 óta csak ötször volt magasabb az index értéke februárban.

A foglalkoztatottsági index - ahogy az elmúlt egy évben folyamatosan - februárban is növekedésre utal. Az index értéke csökkent januárhoz képest, de ezzel együtt is a második legmagasabb februári adat 1995 óta.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, de 50,0 pont felett maradt, így azt jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető, 1995 óta az MLBKT eddig egyszer mért magasabb februári értékeket.

A februári szállítási átfutási idő hosszabb lett januárhoz képest, de az ütem lassult. Az index értéke öt hónapja ismét 50,0 pont alatt van, és az idei a legalacsonyabb februári érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hét évben - közölték.

A vásárolt készletek tizennegyedik hónapja emelkednek, de az ütem februárban némileg gyengült. Az idei index az elmúlt huszonkét évben a harmadik legnagyobb februári.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent januári értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradt, amivel a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték elmarad az elmúlt három év átlagától, és a hetedik legmagasabb februári adat. A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, de 50,0 pont feletti értéke az árak további emelkedését jelzi.

A késztermékkészletek szintje februárban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős - jelezte az MLBKT.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent januárhoz képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harminckét hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindex értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt, ami pedig az export mennyiségének lassabb ütemű bővülését jelzi.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Horvátország és Bulgária belépett az előszobába »