Kitör az atlanti kereskedelmi háború?

| szerző:

Alig burkolt megtorló kereskedelmi intézkedéseket helyezett kilátásba Donald Trump amerikai elnök az Európai Unióval szemben, mert úgy véli Brüsszel igazságtalanul bánik Washingtonnal a kétoldalú áruforgalomban. Ön szerint kitör a kereskedelmi háború Amerika és Európa között? Szavazzon!

Már kitört! Donald Trump nem kukoricázik, ahogy a kínaiakat megleckéztette, úgy Európát is a sarokba térdepelteti. Elég egyértelműen megüzente, hogy kereskedelmi korlátozásokat vezet be, s miután az EU illetékesei visszaüzentek, hogy készek gyorsan és megfelelően reagálni bármilyen tengerentúli lépésre, valójában már túl vagyunk a kölcsönös hadüzenet váltáson. A kereskedelmi háború lehetséges méreteit jól jellemzi, hogy a kétoldalú kereskedelem mértéke tavalyelőtt megközelítette a 700 milliárd dollárt. Akárhonnan nézzük, mindkét fél elszánt, hiszen az Egyesült Államok már kilábolt a válságból, s most lépéselőnyben van. Megengedheti tehát magának, hogy befelé forduljon, s csak a saját érdekeit nézze. Míg Európa még csak most kapaszkodik ki a válságból, ezért nem engedheti meg magának, hogy mások érdekeire is tekintetett legyen.

Ugyan már! Donald Trump ezúttal sem mondott semmi konkrétumot. Szokás szerint jól odadörmögött a médiának, amire az Európai Unió küldött egy semmire sem kötelező visszhangot. Ahogy Kínával nem szakított Trump, úgy Európával sem fog. Miért is tenné, az Egyesült Államok legnagyobb külső partneréről van szó, a kétoldalú kereskedelem értéke tavalyelőtt megközelítette a 700 milliárd dollár, Ekkora üzletről nem mondhat le Amerika, mert a kiesés újra válságba lökné a gazdaságát. Kereskedelmi háborúra tehát aligha számíthatunk. Trump harciassága inkább azzal magyarázható, hogy az amerikai elnök az erős dollár híve, s ezért időről időre efféle szóbeli intervenciókkal támasztja a kurzust. Persze, ez nem az elnök dolga, hanem a Fed kormányzóké, ám a Fehér Ház szereptévesztése még nem ok a kereskedelmi háborúra.

Hirdetés
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Hirdetés
Csok

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Még mindig nő az érdeklődés a csok iránt

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megegyezett Kína és Amerika, lefújták a kereskedelmi háborút »