Kitör az atlanti kereskedelmi háború?

| szerző:

Alig burkolt megtorló kereskedelmi intézkedéseket helyezett kilátásba Donald Trump amerikai elnök az Európai Unióval szemben, mert úgy véli Brüsszel igazságtalanul bánik Washingtonnal a kétoldalú áruforgalomban. Ön szerint kitör a kereskedelmi háború Amerika és Európa között? Szavazzon!

Már kitört! Donald Trump nem kukoricázik, ahogy a kínaiakat megleckéztette, úgy Európát is a sarokba térdepelteti. Elég egyértelműen megüzente, hogy kereskedelmi korlátozásokat vezet be, s miután az EU illetékesei visszaüzentek, hogy készek gyorsan és megfelelően reagálni bármilyen tengerentúli lépésre, valójában már túl vagyunk a kölcsönös hadüzenet váltáson. A kereskedelmi háború lehetséges méreteit jól jellemzi, hogy a kétoldalú kereskedelem mértéke tavalyelőtt megközelítette a 700 milliárd dollárt. Akárhonnan nézzük, mindkét fél elszánt, hiszen az Egyesült Államok már kilábolt a válságból, s most lépéselőnyben van. Megengedheti tehát magának, hogy befelé forduljon, s csak a saját érdekeit nézze. Míg Európa még csak most kapaszkodik ki a válságból, ezért nem engedheti meg magának, hogy mások érdekeire is tekintetett legyen.

Ugyan már! Donald Trump ezúttal sem mondott semmi konkrétumot. Szokás szerint jól odadörmögött a médiának, amire az Európai Unió küldött egy semmire sem kötelező visszhangot. Ahogy Kínával nem szakított Trump, úgy Európával sem fog. Miért is tenné, az Egyesült Államok legnagyobb külső partneréről van szó, a kétoldalú kereskedelem értéke tavalyelőtt megközelítette a 700 milliárd dollár, Ekkora üzletről nem mondhat le Amerika, mert a kiesés újra válságba lökné a gazdaságát. Kereskedelmi háborúra tehát aligha számíthatunk. Trump harciassága inkább azzal magyarázható, hogy az amerikai elnök az erős dollár híve, s ezért időről időre efféle szóbeli intervenciókkal támasztja a kurzust. Persze, ez nem az elnök dolga, hanem a Fed kormányzóké, ám a Fehér Ház szereptévesztése még nem ok a kereskedelmi háborúra.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

EU-lista az adózásban nem egyttműködő országokról »